Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας

Έγινε το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας

0
axeloos
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, έγινε την Παρασκευή, ενώ με την ολοκλήρωση του θα αποφεύγεται η έκκληση περί των 400.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το έργο θα παρέχει μεταξύ άλλων και σημαντική αντιπλημμυρική προστασία από φαινόμενα που έχουν ενισχυθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Για πρώτη φορά πραγματοποιηθηκε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), σύμφωνα με την οποία το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη και υποβολή από τη ΔΕΗ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ακυρώθηκε με την απόφαση 2230/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Πάνω από 280 ευρώ δαπανών ως το 2011

Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατομμύρια ευρώ από το 1986 έως το 2011, είναι ήδη κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείπονται ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος.

Η ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.  

Οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα

Από τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπως:

  • Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μη εξαρτώμενη από τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο 362 GWh ετησίως, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα, της κατανάλωσης των αποθεμάτων στερεών καυσίμων της χώρας και τη μείωση των εισαγόμενων καυσίμων. 
  • Αποθήκευση νερού, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα και καθοριστική συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας 250 εκατ. m3 νερού ετησίως.
  • Αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της τάξεως των 400.000 τόνων ετησίως.
  • Συνεισφορά στην ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ευστάθειας και την αύξηση της εφεδρείας στο Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

Κ. Σκρέκας: Αύξηση της ενέργειας από ΑΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου στην περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και πολλά έτη.

Τον περασμένο Ιανουάριο επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεσμευτήκαμε ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη, δεδομένου ότι θα αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το έργο θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία στην ευρύτερη περιοχή και από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο Κάπρι της Ιταλίας απειλείται από παράνομη αλιεία και συμφόρηση σκαφών
Επόμενο άρθροΔΕΠΑ: Νέο business plan με τεχνολογίες CNG και LNG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ