Αρχική Ενέργεια ΔΕΠΑ: Νέο business plan με τεχνολογίες CNG και LNG

ΔΕΠΑ: Νέο business plan με τεχνολογίες CNG και LNG

0
DEPA FYSIKON
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small scale LNG) υιοθετεί η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για νέο business plan της εταιρείας, που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Υπερσύγχρονο θερμοκήπιο CNG

Η ΔΕΠΑ εγκαινίασε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, δυναμικότητας 5.000 Νμ3 ημερησίως. Επίσης, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες για την κατασκευή ανάλογων μονάδων.
Παράλληλα αναπτύσσει συστηματικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με CNG (FISIKON) διαχέοντας και επεκτείνοντας την αεριοκίνηση σε όλη την επικράτεια. Το τελευταίο διάστημα, προσέθεσε τέσσερα νέα πρατήρια (ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λαρίσης & ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαίας). Άλλα τέσσερα τελούν υπό κατασκευή (σε Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη). Στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2021. Δώδεκα είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, σε όλη τη χώρα.

Μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου

Σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, η ΔΕΠΑ υλοποιεί μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας και LNG bunkering στους χώρους του λιμένα, με στόχο την τροφοδοσία όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρης της. Στη ναυτιλία η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δηλαδή των POSEIDON MED II και BlueHUBS,  για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με LNG στην ανατολική Μεσόγειο. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκευάζει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 3.000 κ.μ., το πρώτο αυτού του είδους. Θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής, εισάγοντας την ελληνική ναυτιλία σε μια νέα εποχή.

Κάλυψη ηλεκτροπαραγωγής

Η γρήγορη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας περνά μέσα από την υποκατάσταση των «βρόμικων» καυσίμων. Πετρέλαιο, μαζούτ και λιγνίτης δίνουν τη θέση τους στο πιο «καθαρό» φυσικό αέριο. Πρόκειται να καλύψει μεγάλος μέρος του κενού (απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028) στην ηλεκτροπαραγωγή. Η επέκταση της χρήσης του σε περισσότερες δραστηριότητες θα οδηγήσει σε ακόμα ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαφήμιση