Αρχική Καινοτομία Χονγκ Κονγκ: Ρομπότ ενισχύουν την κοινωνικοποίηση παιδιών με αυτισμό (βίντεο)

Χονγκ Κονγκ: Ρομπότ ενισχύουν την κοινωνικοποίηση παιδιών με αυτισμό (βίντεο)

0
RTRMADP 3 HEALTH AUTISM HONGKONG ROBOTS 1
Η αναπτυξιολόγος αυτισμού, Sarah Ng χρησιμοποιεί Ρομπότ για να μάθει σε ένα παιδί 5 ετών με ειδικές ανάγκες να συστήνεται στο Χονγκ Κόνγκ, Κίνα, 17 Απριλίου 2021. Φωτό: Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία καθηγήτρια στο Χονγκ Κονγκ έχει αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ρομπότ ρόλων για να βοηθήσει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Ενώ, αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας που υιοθετήθηκε από μη κερδοσκοπικές ομάδες, αλλά και σχολεία.

Το πρόγραμμα, Robot for Autism Behavioral Intervention (RABI), έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτισμό ηλικίας 3 έως 18 ετών και στοχεύει να τους βοηθήσει να είναι πιο κοινωνικοί και να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως οι συγκρούσεις και ο εκφοβισμός.

Η Catherine So, αναπληρώτρια καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο Reuters ότι περισσότερα από 1.200 παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα από την έναρξη του, το 2015.

«Τα άτομα με αυτισμό έχουν χαμηλό κίνητρο στο να αλληλεπιδρούν με άλλους και υπερευαισθησία στον κόσμο γύρω τους», σημείωσε.

«Έτσι χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά ρομπότ για να τους διδάξουμε κοινωνικές δεξιότητες προκειμένου να μειώσουμε το άγχος τους».

Ένα τυπικό μάθημα…

Τα ρομπότ εμπλέκουν τα παιδιά με παιχνίδι ρόλων και λεκτική αλληλεπίδραση. Ένα τυπικό μάθημα περιλαμβάνει δύο μικρά ρομπότ που ενεργούν βάση κοινωνικών σεναρίων στην κορυφή ενός τραπεζιού, βοηθώντας τα παιδιά να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της κατάλληλης και της απαράδεκτης συμπεριφοράς, όπως είναι οι εκνευρισμοί ή οι κραυγές.

Η Muse Wong, 41 ετών, είπε ότι η 5χρονη κόρη της έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα για επτά μήνες και οι κοινωνικές και επικοινωνιακές της δεξιότητες έχουν βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε.

«Άρχισε να έχει κάποιο βαθμό κοινωνικής ζωής», είπε η Wong.

Μετά την αλληλεπίδραση με τα ρομπότ, τα παιδιά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και με έναν ανθρώπινο δάσκαλο.

Το βίντεο του Reuters στο youtube με στιγμιότυπα από τη διδασκαλία με …ρομπότ:

Ενάντια στον αποκλεισμό

Πάνω από 20 μη κερδοσκοπικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις και δημόσια σχολεία στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα. Ελπίζει λοιπόν ότι το έργο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του αποκλεισμού.

«Πιστεύουμε ότι το RABI μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να βελτιώσουν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές τους δεξιότητες και με τη σειρά τους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους», καατέληξε.

Διαφήμιση