Αρχική Διάστημα Νέο διαστημικό ραντάρ εντοπίζει μικρά αντικείμενα στο διάστημα

Νέο διαστημικό ραντάρ εντοπίζει μικρά αντικείμενα στο διάστημα

0
διαστημικο ρανταρ
Εικόνα: REUTERS/Mayela Lopez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα νέο τεράστιο διαστημικό ραντάρ στα βορειοδυτικά της Κόστα Ρίκα, μπορεί να εντοπίζει μικρά αντικείμενα στο διάστημα που απειλούν την ασφάλεια των αστροναυτών και των δορυφόρων.

Το διαστημικό ραντάρ, κατασκευάζει η αεροδιαστημική εταιρεία LeoLabs στο Σαν Φρανσίσκο, μία εταιρεία που κατασκευάζει ραντάρ εντοπισμού αντικειμένων στις περιοχές της αποκαλούμενης χαμηλής τροχιάς γύρω από την Γη, περίπου 800 χλμ. έξω από τον πλανήτη.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο CEO της κατασκευάστριας LeoLabs, Dan Ceperley, είναι “το πιο ανεπτυγμένο εμπορικό διαστημικό ραντάρ του είδους του” και μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα στο μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ που ταξιδεύουν με 30.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Το διαστημικό ραντάρ της Κόστα Ρίκα μπορεί να παρακολουθεί αντικείμενα που διέρχονται σε χαμηλή τροχιά της Γης κοντά στον ισημερινό του πλανήτη, ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση.

Το ραντάρ βρίσκεται στην πόλη της Φιλαδέλφειας, στην επαρχία Guanacaste, κοντά στην έδρα του Ad Astra Rocket, ενός εμπορικού συνεργάτη της LeoLabs.

Η τοπική εταιρεία που διευθύνεται από τον πρώην αστροναύτη της Κόστα Ρίκα Franklin Chang-Díaz ήταν ένας άλλος λόγος για την επιλογή τοποθέτησης του ραντάρ, δήλωσε ο LeoLabs.

Αντιμέτωποι με τα διαστημικά σκουπίδια

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έρχεται συχνά αντιμέτωπο με τα διαστημικά σκουπίδια, τα οποία αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή, καθώς κινούνται με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Επομένως, αν ένα διαστημικό σκάφος ή ένας εν λειτουργία δορυφόρος συγκρουστεί με ένα διαστημικό σκουπίδι μπορεί να προκληθεί σοβαρή ή ακόμα και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η καταγραφή των διαστημικών σκουπιδιών είναι σίγουρα χρήσιμη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν δεν βρεθεί λύση για την απομάκρυνση των διαστημικών σκουπιδιών, τότε θα δημιουργηθεί ένα φράγμα γύρω από την Γη, το οποίο δεν θα επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, η διαστημική χωματερή που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πλανήτη απειλεί τώρα τις τραπεζικές υπηρεσίες, τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού στίγματος.

Διαφήμιση