Αρχική Επιχειρείν Vynyty Citrus®: Το νέο προϊόν της Bayer για τον έλεγχο επιβλαβών οργανισμών...

Vynyty Citrus®: Το νέο προϊόν της Bayer για τον έλεγχο επιβλαβών οργανισμών στα εσπεριδοειδή

0
vynyty citrus
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Bayer Ελλάς ενημέρωσε για το νεότερο προϊόν της σειράς Biologicals, το Vynyty Citrus®, ένα φερομονικό προϊόν για την προστασία και την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Η Bayer παρουσίασε για πρώτη φορά το προϊόν στο Διεθνές Συμπόσιο για την Φυτοκομία στην Ευρώπη (SHE) 2021, το οποίο έλαβε χώρα τον Μάρτιο. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο κος Bob Reiter Επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Τομέα Crop Science της Bayer AG, υπογράμμισε τη δέσμευση της εταιρείας για την ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων που βοηθούν τους παραγωγούς Φρούτων και Λαχανικών να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους αειφορίας τους οποίους περιλαμβάνει η νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη (European Green Deal).

Πως δρα το Vynyty Citrus®

Το Vynyty Citrus® είναι μια καινοτομική συσκευή – ένα δοχείο με δραστικό υγρό στο εσωτερικό του- το οποίο δεν αυξάνει την ανθεκτικότητα και δεν αφήνει υπολείμματα στα συγκομιζόμενα προϊόντα ή το περιβάλλον. Πρόκειται για το πρώτο προϊόν της αγοράς το οποίο περιέχει φερομόνες και φυσική πυρεθρίνη που καταπολεμούν τα επιβλαβή έντομα των καρπών των εσπεριδοειδών. Πιο συγκεκριμένα, οι φερομόνες καταπολεμούν αποτελεσματικά τους οργανισμούς αυτούς παρεμβαίνοντας στη μηχανισμό σύζευξης ώστε να αποτρέπεται η αναπαραγωγή τους.   

Το προϊόν χρησιμοποιείται ήδη στην Ισπανία και σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε παραγωγούς εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Έχει εγκριθεί για εμπορική χρήση από τον οργανισμό Γεωργικής Προστασίας και Οικολογίας της Βαλένθια (Ecología y Protección Agricola – EPA), και εξασφαλίζει έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών για περίοδο 400 ημερών. 

Μειώνει τρεις επιβλαβείς οργανισμούς

Η σύνθεση του Vynyty Citrus®  στοχεύει στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τριών συγκεκριμένων επιβλαβών οργανισμών: της κόκκινης ψώρας (Aonidiella aurantii), του ψευδόκοκκου των εσπεριδοειδών (Planococcus citri) και της νοτιοαφρικανικής μελίγκρας (αφίδες – Delottococcus aberiae). Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσής της, αλλά και λόγω της δυσμορφίας που προκαλεί στους καρπούς των εσπεριδοειδών, η νοτιοφρικανική μελίγκρα θεωρείται ο πιο επιθετικός εχθρός των εσπεριδοειδών και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των καλλιεργητών. 

«Με το προϊόν αυτό καταφέρνουμε να ελέγχουμε και, σταδιακά, να μειώνουμε τους πληθυσμούς των συγκεκριμένων οργανισμών, μέσα από μια πιο φιλική ως προς το περιβάλλον λύση η οποία δεν αυξάνει την ανθεκτικότητα, δεν αφήνει υπολείμματα στη συγκομιδή ή το περιβάλλον, και ακόμη πιο σημαντικό, παραμένει δραστική 365 ημέρες το χρόνο», δήλωσε ο κ. Javier Pérez, Επικεφαλής στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer στην Ισπανία.

Προς το παρόν, η μάστιγα της νοτιοφρικανικής μελίγκρας επηρεάζει περισσότερα από 40.000 εκτάρια (400.000 στρέμματα) εσπεριδοειδών στην περιοχή της Βαλένθια. Η δράση της προξενεί την παραμόρφωση των καρπών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθίσταται αδύνατη η εμπορική εκμετάλλευση της σοδειάς, αλλά και να δημιουργούνται νέοι πληθυσμοί εντόμων που πλήττουν άλλες περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. 

Biologicals

Το Vynyty Citrus® έρχεται να προστεθεί στο ισχυρό χαρτοφυλάκιο των Biologicals της Bayer που περιλαμβάνει ήδη τα προϊόντα Serenade®, BioAct και Flipper®, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από ευρωπαίους παραγωγούς που θέλουν να ενισχύσουν την περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή χωρίς να αυξάνουν το επίπεδο των υπολειμμάτων. Αυτή η λύση βασισμένη σε βιολογικό παράγοντα αντανακλά τη δέσμευση της Bayer να συνδράμει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προξενεί η φυτοπροστασία, κατά 30% μέχρι το 2030, χωρίς να μειωθεί η στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.

Η παρουσίαση του Vynyty Citrus® στις εκδηλώσεις του SHE2021 συμπίπτει με την ανακήρυξη του 2021 ως Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 

Bayer: Αειφορία μέσα από την Καινοτομία

Η Bayer, ως απάντηση στην πρόκληση να αντιμετωπιστούν με βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα τα οποία προξενούνται από τα παράσιτα του εδάφους και τις ασθένειες, έχει αναπτύξει το Root2Success, μια καινοτομική, ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση του εδάφους και τη διατήρηση της υγείας του ριζικού συστήματος των φυτών στις κηπευτικές καλλιέργειες. 

Η προστασία, η θεραπεία, η ενεργοποίηση και η διατήρηση (Protect, Heal, Activate, Preserve) αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα, βελτιωτικά της υγείας του ριζικού συστήματος των φυτών, βιοδιεγέρτες και τεχνολογίες στάγδην άρδευσης (Drip-by-Drip).

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή στην παραγωγή τομάτας στην Ισπανία ήταν ελπιδοφόρα. Μέσα από τη συνδυασμένη χρησιμοποίηση καινοτομικών υποκειμένων της DeRuiter® και σπόρων κηπευτικών της Seminis®, προϊόντων φυτοπροστασίας της σειράς Biologicals όπως τα Serenade® και  BioAct, καθώς και του μοναδικού νηματωδοκτόνου Velum® -σε συνδυασμό με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή Nematool για την παρακολούθηση της ανάπτυξης νηματωδών, η παραγωγή τομάτας αυξήθηκε. Από την άλλη, ο ολοκληρωμένος έλεγχος εντόμων και παρασίτων που πλήττουν τις καλλιέργειες φρούτων καταδεικνύεται από τη θετική εμπειρία της Ιταλίας, όπου συνδυάστηκε το εξαιρετικά εκλεκτικό εντομοκτόνο Movento®, με το Flipper®, της σειράς Biologicals. 

«Η Bayer δεσμεύεται να προσφέρει καινοτομικές λύσεις στους ευρωπαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών, με στόχο να διατηρήσουν την υψηλή παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους», δηλώνει ο κ. Albert Schirring, Επικεφαλής Στρατηγικής του τομέα Καλλιέργειας Λαχανικών της Bayer

Διαφήμιση