Αρχική Επιστήμη iGEM Competition: Το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό του ΜΙΤ

iGEM Competition: Το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό του ΜΙΤ

0
IGEM logo 2500x2500
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) για τέταρτη συνεχή χρονιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition» που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.

Η ενδεκαμελής διεπιστημονική ομάδα η οποία έχει κερδίσει έως τώρα πολλά μετάλλια και διακρίσεις ετοιμάζει νέο πρότζεκτ που σχετίζεται με ένα καινοτόμο μοριακό διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό του καρκίνου του παγκρέατος.

Στόχος της ομάδας είναι να δώσει λύση στην υπάρχουσα αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας, γεγονός που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Για τον λόγο αυτό, η ομάδα έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας διαγνωστικής μηχανής, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων. Με απλά λόγια στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μπορεί να ανιχνεύεται έγκαιρα η ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.

omada thessalonikis
Η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki, πηγή iatronet

«METIS», το καινοτόμο πρότζεκτ

Το όνομα του πρότζεκτ είναι «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System) και προέρχεται από τη θεά Μήτις της ελληνικής μυθολογίας. «Η δράση της θεότητας εμφανίζεται με τη μορφή της έμπνευσης, με τη μορφή μιας καινοτόμας ιδέας, μιας ιδέας που μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε αυτό ακριβώς στοχεύει και το φετινό μας πρότζεκτ» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

Πρόκειται για μία νέα μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, το πλεονέκτημα της οποίας είναι η εξειδίκευση και η ακρίβεια ως προς τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και επιπλέον, το γεγονός ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη καρκινικού όγκου κατά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο ανάπτυξής του, καθώς τα μόρια RNA που επιλέχθηκαν εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες στα συγκεκριμένα δύο στάδια.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες μικρά μόρια RNA, που ονομάζονται microRNAs (miRNAs) και εκκρίνονται φυσιολογικά στα ούρα κάθε ανθρώπου σε μικρές ποσότητες. Με τη βοήθεια ειδικών αλληλουχιών που ονομάζονται “Toehold switches” θα ανιχνεύεται η ποσότητα αυτών των miRNAs, η οποία αν υπερβαίνει μία τιμή θα είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος.

Τα μέλη της dream team

Τα μέλη της ομάδας είναι: προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άννα Βαρβάρη και Αλέξανδρος Τσιγγίλης, του Τμήματος Χημείας Εμμανουήλ Χατζηχριστοφής, του Τμήματος Πληροφορικής Παναγιώτης Βαλατσός, του Τμήματος Φαρμακευτικής Δανάη-Ελένη Βεργίνη και του Τμήματος Βιολογίας, Αναστασία Θεοδοσιάδου, Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού και Χαράλαμπος Αναγνωστάκις. Επίσης ο προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτρης Τρυγωνιάρης, η απόφοιτη του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ Άννα Αναστασίου, καθώς και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας iGEM 2021, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Λίγα λόγια για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation.

Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Οκτώβριο του 2021, για πρώτη φορά στο Παρίσι. Αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα του ΑΠΘ.

Διαφήμιση