Αρχική Πολιτισμός Συγκλονιστική ανακάλυψη: Εγκατάσταση παραγωγής αλατιού 6.000 ετών ξαναγράφει την αρχαία ιστορία της...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Εγκατάσταση παραγωγής αλατιού 6.000 ετών ξαναγράφει την αρχαία ιστορία της Βρετανίας

0
παραγωγή αλατιού
Εικόνα: theguardian.com
Διαφήμιση
Την παλιότερη εγκατάσταση παραγωγής αλατιού στη Βρετανία, και πιθανώς ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για ένα αρχαίο σπίτι παραγωγής αλατιού, από τη Νεολιθική περίοδο γύρω στο 3800 π.Χ., που βρίσκεται στο Βόρειο Γιορκσάιρ και εκτιμάται ότι είναι παλαιότερο από αυτό του Στόουνχεντζ, όπως ανέφεραν προ ολίγον ημερών πολλά πρακτορεία ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία στην κορυφή του λόφου κοντά στο Loftus, περιλαμβάνουν μια τάφρο που περιέχει τρεις εστίες, σπασμένα θραύσματα νεολιθικής κεραμικής, μερικά που εξακολουθούν να περιέχουν αποθέματα αλατιού, τεχνητά πέτρινα αντικείμενα και ένα λάκκο αποθήκευσης – όλα τα βασικά στοιχεία επεξεργασίας αλατιού.
Το 6.000 ετών εύρημα είναι η τελευταία ανακάλυψη που βγήκε από την τοποθεσία Street House Farm στο Loftus.

Η ανακάλυψη αλλάζει την ιστορική κατανόηση της Νεολιθικής εποχής της Βρετανίας

Η ανακάλυψη αυτής της εγκατάστασης είναι ύψιστης σημασίας, διότι μπορεί ουσιαστικά να ξαναγράψει την ιστορική κατανόηση της Νεολιθικής εποχής της Βρετανίας, καθώς η εγκατάσταση δεν είναι μόνο η παλαιότερη που βρέθηκε στο νησί, αλλά και μία από τις παλαιότερες που βρέθηκαν στη Δυτική Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αρχαιολόγος Δρ Steve Sherlock, ο οποίος εργάζεται εδώ και χρόνια, ο παλαιότερος οίκος παραγωγής αλατιού στη Βρετανία μέχρι τώρα χρονολογούνταν από την Εποχή του Χαλκού.
Χαρακτηριστικά, αυτό το νέο εύρημα δείχνει ότι οι κύριοι εγκατεστημένοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν στο νησί νωρίτερα από το αναμενόμενο, με τους Βρετανούς της εποχής των λίθων να μεταβαίνουν σε μια γεωργική κοινωνία από μία κοινωνία που βασιζόταν στο κυνήγι, εξήγησε ο Sherlock σύμφωνα με το The Independen.
Στην πραγματικότητα, τοποθετεί την παραγωγή αλατιού σχεδόν 2.400 χρόνια πίσω.
Το αλάτι ήταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο προϊόν και η διαδικασία εξαγωγής είναι πολύ περίπλοκη και συνεπάγεται ένα ορισμένο επίπεδο πολυπλοκότητας.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα παραγωγής θαλασσινού αλατιού του Ηνωμένου Βασιλείου David Lea-Wilson, “Κάθε αρχαία παράκτια κουλτούρα που μπόρεσε να κυριαρχήσει σε αυτήν την τεχνολογία (της παραγωγής αλατιού) θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά την οικονομία της”, σύμφωνα με το The Independent.
Το αλάτι ήταν κρίσιμο για την τη λίθινης εποχή, καθώς έδινε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να διατηρούν το κρέας. Χωρίς αλάτι, η αποτελεσματική διαχείριση των βοοειδών θα ήταν σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με τον παραδοσιακό εμπειρογνώμονα συντήρησης κρέατος James Swift.
Χρησιμοποιώντας κάποια αρχαιολογική δουλειά ντετέκτιβ, ο Σέρλοκ όχι μόνο είχε καταλάβει πώς λειτούργησε η εγκατάσταση παραγωγής αλατιού, αλλά και πώς η διαδικασία ήρθε στην Βρετανία.
Διαφήμιση