Αρχική Ενέργεια Στην παγκόσμια διάσκεψη ΔΟΕ- ΟΗΕ για το κλίμα ο Κ. Σκρέκας –...

Στην παγκόσμια διάσκεψη ΔΟΕ- ΟΗΕ για το κλίμα ο Κ. Σκρέκας – Οι βασικοί πυλώνες της απανθρακοποίησης 

0
κορονοϊός, πανδημία, κόσμος
Εικόνα: pixabay/stokpic
Διαφήμιση

Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα «Net Zero Summit», με θέμα τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19.

Η Διάσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) και η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26), εστίασε στην υλοποίηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ενόψει της COP 26 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.  

Μάλιστα, καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις κλιματικές δεσμεύσεις των χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης του Παρισιού, ο ΔΟΕ θα καταρτίσει για πρώτη φορά έναν παγκόσμιο οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν ηγέτες της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, διεθνείς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εταιρείες του κλάδου ενέργειας. Εκπροσωπήθηκαν πάνω από 40 κράτη, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.

ΥΠΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 1

Κ. Σκρέκας: “Η χώρα μας υλοποιεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα”

Ο Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στο υπουργικό πάνελ με θέμα «Οικοδομώντας εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων», μαζί με τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, την ισπανική πολυεθνική Iberdrola, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις κλιματικής δράσης, επεσήμανε ότι η χώρα μας υλοποιεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, αντανακλώντας τις γενναίες αποφάσεις και διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι βασικοί πυλώνες της απανθρακοποίησης

Στην συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών, αναφέροντας ως βασικούς πυλώνες για την απανθρακοποίηση:

  • την ταχεία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων
  • τη διείσδυση των ΑΠΕ που θα υπερβεί το 60% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030
  • την υποστήριξη του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου
  • την εξοικονόμηση ενέργειας με ένα ισχυρό κύμα ανακαινίσεων κτιρίων
  • την ηλεκτροκίνηση

Ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στις κρίσιμες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και η κατάρτιση της στρατηγικής για το υδρογόνο.  

ΥΠΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 2

Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή διάσκεψη θα συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την εδραίωση της διεθνούς συνεργασίας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας και να εργαστούμε από κοινού, εντατικά και με συνέπεια, για τους κοινούς μας, παγκόσμιους στόχους, για ένα βιώσιμο μέλλον».

Διαφήμιση