Αρχική Τεχνολογία Pepper: Το πρώτο ρομπότ που μιλάει στον εαυτό του

Pepper: Το πρώτο ρομπότ που μιλάει στον εαυτό του

0
Pepper
Εικόνα: sciencedirect
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ανθρωποειδές ρομπότ Pepper, το πρώτο κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική εταιρεία SoftBank Robotics, γίνεται το πρώτο στον κόσμο που μιλάει φωναχτά στον εαυτό του προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να αλληλοεπιδράσει με τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «iScience», για την μελέτη με τίτλο “Ποια ρομπότ θέλουν; Ακούγοντας την εσωτερική φωνή ενός ρομπότ”, ανέφεραν ότι το ανθρωποειδές ρομπότ Pepper μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία χρησιμοποιώντας αυτο-ομιλία ενώ μπορεί να πάρει αποφάσεις για το πώς να συνεχίσει μία δουλειά.

Με αυτό τον τρόπο οι γύρω του μπορούν να ακούν τις “σκέψεις” του και να αντιληφθούν καλύτερα τα κίνητρα και τις αποφάσεις του, ανέφερε το Courthouse News.

Πώς η αυτο-ομιλία μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ρομπότ

“Αν μπορούσατε να ακούσετε τι σκέφτονται τα ρομπότ, τότε το ρομπότ μπορεί να είναι πιο αξιόπιστο”, δήλωσε ο Antonio Chella, συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Τα ρομπότ θα είναι πιο κατανοητά στον κόσμο και δεν θα χρειάζεται να είσαι τεχνικός ή μηχανικός για να τα καταλάβεις. Κατά μία έννοια, μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε καλύτερα με το ρομπότ,” πρόσθεσε.

O Chella μαζί με τον συνάδελφο του και επιστήμονα Arian Pipitone, ξανασχεδίασαν το Pepper για να μιλάει καθώς ολοκληρώνει το καθήκον του να φτιάξει ένα τραπέζι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το λογισμικό ACT-R που μοντελοποιεί ανθρώπινες γνωστικές διαδικασίες, καθώς και τυπικές ρουτίνες για επεξεργασία κειμένου σε ομιλία (TTS) και ομιλίας σε κείμενο (STT). Αυτό επέτρεψε στον Pepper να πει δυνατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεών του.

Ο Chella είπε ότι η αυτο-συζήτηση τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τι θέλει να κάνει ένα ρομπότ, όπως το Pepper και ποιο είναι το σχέδιό του.

Η αυτο-συζήτηση βοήθησε το Pepper να γίνει καλύτερο στην επίλυση διλημμάτων.

Χαρακτηριστικά, όταν έστρωνε το τραπέζι φαγητού και του ζητήθηκε να τοποθετήσει μια χαρτοπετσέτα σε λάθος σημείο, που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της εθιμοτυπίας, άρχισε να αναρωτιέται πριν καταλήξει στην απόφαση του.

Διαφήμιση