Αρχική COVID-19 Eμβολιασμός κατά Covid-19: Tips έναντι πιθανών παρενεργειών

Eμβολιασμός κατά Covid-19: Tips έναντι πιθανών παρενεργειών

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις συνήθεις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Όπως και όλα τα ήδη διαδεδομένα και δοκιμασμένα εμβόλια, έτσι και αυτά κατά του Covid-19 πιθανώς σε μερικούς ανθρώπους να προκαλέσουν αίσθημα αδυναμίας, κόπωση, κεφαλαλγία, πυρετό και κάποιους μυϊκούς πόνους κατά τα πρώτα δύο 24ωρα.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Συνήθως αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο “έχει πιάσει δουλειά”. Μάλιστα, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις όπου οι εν λόγω παρενέργειες εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Εναλλακτικές μέθοδοι

Ο εμβολιασμένος καλύτερα να προτιμήσει εναλλακτικές μεθόδους ανακούφισης. Για παράδειγμα, προτείνεται η χρήση μιας δροσερής πετσέτας στο σημείο του εμβολιασμού ή -εν είδει επιθέματος- στο μέτωπο, σε περίπτωση πονοκεφάλου.

Επίσης, καλό είναι να αποφευχθεί η έντονη άσκηση και ο εμβολιασμένος να χαλαρώσει τη μέρα του εμβολιασμού και την επόμενη, μειώνοντας τη σωματική καταπόνησή του.

Παράλληλα ενδείκνυται η κατανάλωση πολλών υγρών, πριν από και μετά τον εμβολιασμό ως άμυνα σε πιθανά συμπτώματα πυρετού, ναυτίας ή κόπωσης. Η ενυδάτωση ενισχύει και την ψυχολογία μας, καθώς δημιουργεί μία αίσθηση ευεξίας.

Συνήθως οι παρενέργειες, εφόσον εμφανισθούν, ολοκληρώνουν τον κύκλο τους μετά από 48 ώρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), ο ασθενής θα πρέπει να ανησυχήσει μόνον εάν τα συμπτώματα εμμένουν για μέρες, οπότε και οφείλει να ζητήσει τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού του.

Διαφήμιση