Αρχική Πολιτισμός Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – Ουρές στην Ακρόπολη

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – Ουρές στην Ακρόπολη

0
μνημεία
Εικόνα: EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, που γιορτάζεται εδώ και 38 χρόνια στις 18 Απριλίου, έχει θέμα “Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον” (Complex Past: Diverse Futures) και αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας.

Παράλληλα, το θέμα φέτος σχετίζεται με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών “Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη“, που σκοπό έχει να προωθήσει θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Σημειώνεται ότι ο θεματικός άξονας εορτασμού κάθε χρονιάς επιλέγεται από το ICOMOS ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα.

Πότε και γιατί καθιερώθηκε

Η πρόταση για τον εορτασμό αυτής της ημέρας έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία.

Ένα χρόνο περίπου μετά, το Νοέμβριο του 1983 υιοθετήθηκε ως θεσμός από τη Γενική Συνέλευση της Unesco, κατά την 22η Γενική της Συνέλευση.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με στόχο τόσο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και την Πολιτεία σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υλικά και άυλα, όσο και για να ενταχθούν τα μνημεία στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των Μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά.) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Ουρές έξω από την Ακρόπολη

Στην Ελλάδα σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων εορτάσθηκε με δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους.

Έτσι λοιπόν, οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι την όμορφη μέρα και την δωρεάν είσοδο στα μνημεία, αποφάσισαν να περάσουν το Κυριακάτικο πρωινό τους τιμώντας την Πολιτιστική Κληρονομία της χώρας μας.

Μάλιστα, έξω από την Ακρόπολη σχηματίστηκαν ουρές.

μνημείο
Εικόνα: EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
μνημεία
Εικόνα: EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

 

Διαφήμιση