Αρχική Διάστημα Έρευνα: Αφροδίτη και Άρης έχουν παρόμοια δομικά στοιχεία με την Γη –...

Έρευνα: Αφροδίτη και Άρης έχουν παρόμοια δομικά στοιχεία με την Γη – Αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση ζωής

0
γαλαξίας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ενδεχόμενο ο γαλαξίας μας να είναι γεμάτος με «υδάτινους» πλανήτες, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα έρευνα του GLOBE Institute στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η οποία ισχυρίζεται ότι η Γη, η Αφροδίτη και ο Άρης δημιουργήθηκαν από μικρά σωματίδια σκόνης που περιείχαν πάγο και άνθρακα.

Νερό: Ο ακρογωνιαίος λίθος της επιβίωσης

Η ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση οποιασδήποτε ζωής, με την μορφή τουλάχιστον που την γνωρίζουμε, σε έναν πλανήτη.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς πίστευαν πως πλανήτες σαν τη Γη αποκτούν το νερό τους κατά τύχη, μέσω παγωμένων αστεροειδών.

Το νερό υπήρχε από την αρχή δημιουργίας της Γης

Σήμερα, σύμφωνα με την νέα έρευνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το νερό μπορεί να υπήρχε ήδη κατά την διάρκεια σχηματισμού της Γης, κάτι το οποίο τόσο για τη Γη όσο και για την Αφροδίτη και τον Άρη.

Μάλιστα, ο Γιόχανσεν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να υπολόγισαν πόσο γρήγορα σχηματίζονται οι πλανήτες και από ποια δομικά στοιχεία.

Από την μελέτη προκύπτει πως ήταν σωματίδια σκόνης χιλιοστών, από πάγο και άνθρακα, τα οποία 4,5 δισ. χρόνια πριν συσσωρεύτηκαν, στον σχηματισμό αυτού που αργότερα θα γινόταν η Γη.

«Όλα μας τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το νερό ήταν μέρος των δομικών στοιχείων της Γης, από την αρχή ακόμα. Και επειδή το μόριο του νερού είναι συχνό, υπάρχει λογική πιθανότητα να ισχύει για όλους τους πλανήτες στον γαλαξία μας. Ο αποφασιστικός παράγοντας για το αν υπάρχει νερό σε υγρή μορφή είναι η απόσταση του πλανήτη από το άστρο του», εξήγησε ο καθηγητής Άντερς Γιόχανσεν, που ηγήθηκε της μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Ενώ προσθέτει στη συνέχεια: «Μέχρι το σημείο που η Γη είχε φτάσει στο 1% της παρούσας μάζας της, ο πλανήτης μας αναπτύχθηκε αιχμαλωτίζοντας μάζες από πετραδάκια γεμάτα με πάγο και άνθρακα.

Η Γη μετά αναπτυσσόταν όλο και ταχύτερα, μέχρι που, μετά από 5 εκατ. χρόνια, έγινε μεγάλη όπως την ξέρουμε σήμερα. Στην πορεία η θερμοκρασία στην επιφάνεια αυξήθηκε απότομα, κάνοντας τον πάγο στα πετραδάκια να εξατμιστεί πέφτοντας προς την επιφάνεια, έτσι ώστε σήμερα μόνο 0,1% του πλανήτη αποτελείται από νερό, αν και το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό».

Αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση ζωής

Συμπερασματικά, αν πλανήτες στον γαλαξία μας έχουν τα ίδια δομικά στοιχεία και τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας με τη Γη, τότε αυτό συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες να έχουν περίπου την ίδια ποσότητα νερού και ηπείρων με την Γη, άρα και αυξημένες πιθανότητες για την εμφάνιση ζωής.

«Όλοι οι πλανήτες στον Γαλαξία μπορεί να σχηματίστηκαν από τα ίδια δομικά στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι πλανήτες με την ίδια ποσότητα νερού και άνθρακα όπως η Γη- και ως εκ τούτου πιθανά σημεία όπου μπορεί να υπάρχει ζωή- εμφανίζονται συχνά γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία μας, εφόσον η θερμοκρασία είναι σωστή», εξηγεί ο Άντερς Γιόχανσεν.

 

Διαφήμιση