Αρχική Ενέργεια ΟΛΕ -ΔΕΣΦΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας αναβαθμίζει το Λιμένα Ελευσίνας σε κόμβο διακίνησης LNG

ΟΛΕ -ΔΕΣΦΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας αναβαθμίζει το Λιμένα Ελευσίνας σε κόμβο διακίνησης LNG

Ανοίγει ο δρόμος για το LNG bunkering στην Ελλάδα
0
Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΟΛΕ
Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΟΛΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Aναβαθμίζεται ο Λιμένας Ελευσίνας, καθώς θα μετέχει ως σημαντικός κόμβος για την διακίνηση και τον εφοδιασμό φορτηγών πλοίων με LNG και με οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

Καθώς πλέον οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων LNG από και προς τη Ρεβυθούσα, από όπου και θα ανεφοδιάζονται. Επιπρόσθετα, απομακρυσμένες περιοχές, με περισσότερους καταναλωτές θα έχουν πλέον δυνατότητα πρόσβασης στο καύσιμο. Ενώ, ανοίγει ο δρόμος για το LNG bunkering πλοίων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε. ΑΕ) και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για θέματα ανάπτυξης, επέκτασης και προώθησης της διαθεσιμότητας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) / Liquefied Natural Gas (LNG), ως καυσίμου περιβαλλοντικά φιλικού, προς όφελος των πολιτών της χώρας, αλλά και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. 

Αρχικά, το Μνημόνιο Συνεργασίας, πριν υπογραφεί, ετέθη υπ’ όψιν του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και έγινε δεκτό, δεδομένου του αναπτυξιακού του χαρακτήρα και ότι θα υπάρξουν οφέλη προς την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ ενέκρινε ομόφωνα το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας. 

Ρεβυθούσα
Ρεβυθούσα

Η συνεργασία των δύο φορέων αναβαθμίζει τον Λιμένα Ελευσίνας, που καθίσταται πλέον σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού με φορτηγά LNG (LNG Truck Loading) όπου μέσω φορτηγών δύναται να μεταφερθεί LNG σε μη διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια μέσω της χρήσης των λιμενικών του εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς LNG από και προς τη νήσο Ρεβυθούσα, όπου βρίσκεται και ο Τερματικός Σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ.

Ως τον Δεκέμβριο σε λειτουργία ο Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG της Ρεβυθούσας

Ενώ, ο Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG που κατασκευάζεται στη Ρεβυθούσα αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2021 και με συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ. Ενώ, θα αποτελέσει την πρώτη Μικρής Κλίμακας LNG στην Ελλάδα με αυξανόμενες πλέον δυνατότητες πρόσβασης και χρήσης στο καύσιμο.

Παράλληλα, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG μικρής κλίμακας στην Ελλάδα, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε πρόσφατα και την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας προβλήτας μικρής κλίμακας LNG στη Ρεβυθούσα, προϋπολογισμού 20,4 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε πλήρη λειτουργία θα εξυπηρετεί τη φόρτωση πλοίων μεταφοράς LNG μικρού μεγέθους (1000-20.000 κυβικών μέτρων).

Ανοίγει ο δρόμος για το LNG Bunkering

Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για το LNG bunkering στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τον ανεφοδιασμό πλοίων που χρησιμοποιούν LNG τόσο στον Πειραιά, όσο και σε άλλα λιμάνια, την τροφοδοσία δορυφορικών σταθμών αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια όπως η Πάτρα, αλλά και σε νησιά μέσω συστημάτων εικονικών αγωγών, ενισχύοντας τις προσπάθειες που γίνονται μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Med II.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας

  Στο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνονται:

  • Οι θέσεις χρήσης τριών λιμενικών εγκαταστάσεων (Κρόνος Ελευσίνας, Πέραμα Μεγαρίδος και Αλμύρα Μεγάρων) για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με πορθμεία από και προς την κοντινή νήσο Ρεβυθούσα μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και μελετών ασφαλείας, που θα γίνουν με μέριμνα και χρηματοδότηση του ΔΕΣΦΑ. 
  • Ο σταθμός φόρτωσης θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε καταναλωτές περιοχών, όπου δεν έχει αναπτυχθεί το ΕΣΜΦΑ και θα διευκολύνει τη χρήση του ως καυσίμου στη ναυτιλία (πλοία με καύσιμο LNG).

  • Τέλος, ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει με δικούς του πόρους την επέκταση του κτιρίου του Ο.Λ.Ε. στην είσοδο του κεντρικού Λιμένα Ελευσίνας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες πλέον ανάγκες του Οργανισμού για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του, ενώ άμεσα θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τη διακίνηση και τα οφέλη του φυσικού αερίου, η χρήση του οποίου αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. 

Ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading Station) εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και προσφέρει μία οικονομική και ευέλικτη λύση για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγροτικές εγκαταστάσεις και οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου και ως καύσιμο στη ναυτιλία.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Ο.Λ.Ε. ΑΕ να μετατραπεί ο Λιμένας Ελευσίνας σε “πράσινο” λιμάνι με απόλυτο σεβασμό στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλει στην προώθηση και αξιοποίηση δράσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που στοχεύουν στην εξάλειψη των ατμοσφαιρικών ρύπων και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα μέσω της χρήσης LNG, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here