Αρχική Τεχνολογία Νέα τεχνολογία του Μασκ – Πίθηκος παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη

Νέα τεχνολογία του Μασκ – Πίθηκος παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη

0
πίθηκος
Διαφήμιση

Η Neuralink, η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, που αναπτύσσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής (ΔΜΣ), παρουσίασε βίντεο στο οποίο ένας μακάκος ρέζους παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι μετά την εμφύτευση της νέας τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικά, το βίντεο των τριών λεπτών της Neuralink δείχνει τον Pager, έναν αρσενικό μακάκο με τσιπ ενσωματωμένα σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, να παίζει το κλασσικό βιντεοπαιχνίδι Mind Pong με τη δύναμη της σκέψης.

Μάλιστα, παρόλο που είχε εκπαιδευτεί να μετακινεί ένα χειριστήριο, είναι πλέον αποσυνδεδεμένο.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, ο πίθηκος εκπαιδεύτηκε να παίζει το βιντεοπαιχνίδι με τζόιστικ, με αντάλλαγμα μια γουλιά φρουτοχυμού για κάθε πετυχημένη κίνηση.

Παράλληλα και ενώ ο Pager έπαιζε τα 1.024 ηλεκτρόδια των δύο τσιπ κατέγραφαν τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των άνω άκρων.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο που έμαθε να αντιστοιχίζει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών.

Έτσι λοιπόν, στην επόμενη φάση το τζόιστικ αποσυνδέθηκε και ο αλγόριθμος ανέλαβε να μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε κινήσεις του κέρσορα στην οθόνη.

Σημειώνεται, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε παράλυτους ασθενείς, δεδομένου ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τζόιστικ.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νευρώνες που ελέγχουν τις κινήσεις των άκρων παραμένον συχνά άθικτοι και δυνητικά θα μπορούσαν να αποκαλύπτουν τις κινήσεις που θα ήθελε να εκτελέσει ο χρήστης.

Βοηθώντας στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

Η Neuralink Corporation, είναι μια εταιρεία νευροτεχνολογίας που ιδρύθηκε από τον Elon Musk και άλλους. Βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, ξεκίνησε το 2016 και αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια τον Μάρτιο του 2017. 

Στόχος της εταιρείας είναι η εμφύτευση ασύρματων τσιπ υπολογιστή εγκεφάλου για να βοηθήσει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια, αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια

“Το πρώτο προϊόν @Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το μυαλό του πιο γρήγορα από κάποιον που χρησιμοποιεί αντίχειρες”, έγραψε ο Μασκ την Πέμπτη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η Neuralink: “Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρησιμοποιούσαμε το εμφύτευμα για να διαβάσουμε εγκεφαλικά σήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε για να διεγείρουμε νεύρα και μύες στο σώμα, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να ανακτήσει τον έλεγχο των άκρων τους.”

Διαφήμιση