Αρχική COVID-19 Νέα μελέτη: Τι είναι πιο αποτελεσματικό για την προστασία από Covid –...

Νέα μελέτη: Τι είναι πιο αποτελεσματικό για την προστασία από Covid – Μάσκες ή αποστάσεις

0
matteo jorjoson M7fS7fnvAGQ unsplash
Διαφήμιση

Η τήρηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη για τον έλεγχο την πανδημίας και την μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων, τώρα που οι μαθητές λυκείου επιστρέφουν και πάλι στα θρανία. Ποια μέτρα όμως είναι περισσότερο σημαντικά; Μία νέα μελέτη από το University of Central Florida προτείνει ότι η χρήση μάσκας και ένα καλό σύστημα εξαερισμού είναι πιο σημαντικά από την τήρηση των αποστάσεων για την μείωση της αερομεταφερόμενης εξάπλωσης της covid-19, στις αίθουσες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο δρ. Michael Kinzel, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του UCF και συν-συγγραφέας της μελέτης “Η έρευνα είναι σημαντική καθώς παρέχει καθοδήγηση για το πώς κατανοούμε την ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους“.

Ενώ, όπως πρόσθεσε: “Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι διαδρομές μετάδοσης αερολύματος δεν δείχνουν την ανάγκη κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων όταν γίνεται σωστή χρήση μάσκας“.

Η μάσκα είναι το κλειδί

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Physics of Fluids, η μάσκα είναι το κλειδί, τώρα που τα σχολεία ανοίγουν και πάλι. Η χρήση της είναι μέγιστης σημασίας καθώς όπως επισημαίνει ο Kinzel “τα ευρήματα δείχνουν ότι με τις μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης δεν μειώνεται με την αύξηση της φυσικής απόστασης, γεγονός που μας δείχνει ότι η μάσκα είναι το κλειδί ώστε να επανέλθουμε στα σχολεία αλλά και άλλους εσωτερικούς χώρους”.

Μάλιστα, για την μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση σε δύο πειραματικά σενάρια και συγκεκριμένα σε μια αεριζόμενη τάξη και σε μια μη αεριζόμενη.

Τα ευρήματα ήταν υπέρ της μάσκας καθώς όπως αποδείχθηκε, απέτρεπαν την άμεση έκθεση των ατόμων στα αερολύματα.

Σημειώνεται ότι, οι μάσκες συμβάλλουν σε μια εκπνοή του αέρα που αναγκάζει τα αερολύματα να κινούνται κατακόρυφα, εμποδίζοντάς τα να φτάνουν σε άλλα άτομα.

Μείωση κινδύνου μόλυνσης από 40 έως 50%

Παράλληλα, ένα ακόμα πολύ αποτελεσματικό μέτρο είναι ο συνδυασμός ενός συστήματος εξαερισμού και ενός καλού φίλτρου, ο οποίος όπως αποδείχθηκε μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 40 έως 50% σε σύγκριση με μια αίθουσα χωρίς εξαερισμό.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση της μάσκας και τα συστήματα εξαερισμού είναι πιο σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης, ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση έρχεται δεύτερη.

Διαφήμιση