Αρχική Περιβάλλον Λίμνη Uru Uru: Το τουριστικό αξιοθέατο που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο – Ο...

Λίμνη Uru Uru: Το τουριστικό αξιοθέατο που μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

0
lake titicaca
Διαφήμιση

Η λίμνη Uru Uru της Βολιβίας έχει περισσότερα πλαστικά παρά νερό, μία εικόνα αποστροφής που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της χρόνιας ανθρώπινης ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάποτε η λίμνη Uru Uru που βρίσκεται στο τμήμα Oruro της Δυτικής Βολιβίας, αποτελούσε τουριστικό αξιοθέατο για βαρκάδα και ψάρεμα, καθώς περιείχε μεγάλο αριθμό ψαριών.

titicaca
Γυναίκες με παραδοσιακή ενδυμασία καλωσορίζουν τους επισκέπτες στα νησιά Uros. Εικόνα: SAIKO3P / SHUTTERSTOCK.COM

Ωστόσο, το 2016, η λίμνη κατά τη διάρκεια μιας μακράς ξηρασίας έχασε σχεδόν όλο το νερό της, ενώ τα ποτάμια που ρέουν σε αυτήν έχουν καταθέσει αμέτρητα απορρίμματα πλαστικών στα νερά της με τα χρόνια.

Τόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και εμπειρογνώμονες περιέγραψαν το φαινόμενο, ως περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νερού για εξόρυξη.

Πλέον, το 2021, ένα μεγάλο μέρος της λίμνης καλύπτεται από σκουπίδια. Πολλά από αυτά είναι πλαστικά και απορρίμματα απορροής από κοντινά ορυχεία, καθώς η πόλη Oruro είναι ένα βιομηχανικό κέντρο εξόρυξης. Μάλιστα, η λίμνη είναι μολυσμένη από βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο ψευδάργυρος και το αρσενικό.

Μία λίμνη από πλαστικά

Τοπικοί εθελοντές, εργαζόμενοι και ακόμα και ένας Γάλλος “influncer” προσπαθούν να “καθαρίσουν” τον χαμό. Την Τετάρτη μάλιστα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκέντρωσαν απόβλητα από την επιφάνεια της λίμνης.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σκουπιδότοπο, τον οποίο έχουμε προκαλέσει αφού είμαστε οι καταστροφείς του πλανήτη”, δήλωσε ο εθελοντής Magali Huarachi, 28 ετών, στο Reuters που στέκεται ανάμεσα σε πλαστικά μπουκάλια σε ένα στεγνό μέρος της λίμνης.

Uru Uru
Εικόνα: REUTERS/Claudia Morales

 

“Είμαι τώρα σε μια λίμνη, αλλά από πλαστικό”.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Λίμπερτ Σάντσεζ, από το Κέντρο Οικολογίας και Αυτόχθονων Λαών (CEPA), δήλωσε ότι η στάθμη των υδάτων της Uru Uru μειώθηκε στο περίπου 25-30%.

“Οι πόλεις μεγαλώνουν, η ρύπανση από τα σκουπίδια αυξάνεται και σταδιακά αυτό σημαίνει ότι η λίμνη Uru Uru πεθαίνει, όπως και η λίμνη Poopó μας”, είπε.

Ενώ μάλιστα, ο Alex Dessard, ένας Γάλλος “influncer” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βοήθησε στον καθαρισμό της λίμνης, βγάζοντας ελαστικά και άλλα πλαστικά από μαυρισμένο νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Νομίζω αν όλοι βοηθήσουμε από λίγο, μαζεύοντας τα σκουπίδια μας ή ερχόμαστε να βοηθήσουμε εδώ, τότε θα κάνουμε αυτό το μέρος όμορφο σύντομα.”

Πηγή: reuters.com, wikipedia, houstoniamag.com, Ruptly

Διαφήμιση