Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Ο Μπάιντεν θέτει τον πιο φιλόδοξο στόχο ως τώρα

Κλιματική αλλαγή: Ο Μπάιντεν θέτει τον πιο φιλόδοξο στόχο ως τώρα

0
Τζο Μπάιντεν Τηλεδιάσκεψη για το Κλίμα Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τέσσερα χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να απομακρύνει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ξανασυνδέονται με παγκόσμιους ηγέτες και αναλαμβάνουν επιθετικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι σαφές: Η Αμερική επέστρεψε. Και αυτό το μήνυμα επικράτησε στην διήμερη Διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα κατά την οποία ο ίδιος συγκάλεσε 40 ηγέτες με σκοπό δεσμεύσεις στους περιβαλλοντικούς στόχους αρκετούς μήνες πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα μεγαλύτερα νέα από το γεγονός ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν διάφορες χώρες για τη μείωση των εκπομπών τους. Ενώ, οι ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν επίσημα, ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Και αυτός είναι πράγματι ο πιο φιλόδοξος στόχος που έχουν θέσει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Αν και παρά την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησής του στο φλέγον ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στον αντίποδα ακούγεται η άποψη ότι ο στόχος δεν είναι αρκετά μεγάλος, δεδομένης της κλίμακας της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ δε μπορούν να το κάνουν μόνοι τους

Διοξείδιο του άνθρακαΤο μήνυμα του Μπάιντεν και του Αμερικανού απεσταλμένου για τον κλίμα Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια των δύο ημερών ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Θα πρέπει να είναι συντονισμένη προσπάθεια και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος αυτής της τηλεδιάσκεψης.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα και η Αμερική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, μετά την Κίνα.

«Η Αμερική αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 15% των παγκόσμιων εκπομπών», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη. «Κανένα έθνος δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτήν την κρίση, καθώς ξέρω ότι όλοι καταλαβαίνετε πλήρως. Όλοι μας – και ιδιαίτερα εκείνοι από εμάς που εκπροσωπούμε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – πρέπει να προχωρήσουμε. ”

Μετριοπαθέστεροι οι στόχοι των υπολοίπων

Οι στόχοι που ανακοινώθηκαν από άλλα έθνη ήταν πιο μετριοπαθείς. Η μεγάλη δέσμευση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping είναι να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα μεταξύ 2026 και 2030. Αλλά η ανακοίνωση του Xi ήταν σύντομη σχετικά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες και οι συνολικοί στόχοι της Κίνας – επίτευξη μέγιστων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 πριν φτάσουν στις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 – παρέμειναν αμετάβλητοι.

Ακόμα κι αν οι δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ήταν ευρέως ενθαρρυντικές, μένει ακόμα πολύς δρόμος και είναι αυτός που θα κρίνει εάν θα υλοποιηθούν πραγματικά.

Πολλοί βάζουν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους σε προτεραιότητα μετά από ένα χρόνο στασιμότητας λόγω της πανδημίας Covid-19. Την ίδια ώρα, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται ήδη ξανά στην Κίνα.

Ενθουσιασμένος με τον Ρώσο Πρόεδρο

Βλαντιμίρ Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν

«Είμαι ενθουσιασμένος από την έκκληση του προέδρου Πούτιν χτες για παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να προωθηθεί η απαλλαγή από τον άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να δουλέψουν με τη Ρωσία και άλλες χώρες για αυτόν τον σκοπό. Είναι μια μεγάλη υπόσχεση», δήλωσε σχετικά με την τοποθέτηση της Ρωσίας ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ενώ, σε πολύ καλό στάδιο βρίσκεται και η Δανία, που μέσω της πρωθυπουργού της, εξήγγειλε πως θα σταματήσει τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στην Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2050.

«Σήμερα η Δανία έχει περισσότερες θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια από ότι στα ορυκτά και ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά. Έχουμε αναπτύξει τέτοιου είδους προσέγγιση με όλων των ειδών της επιχειρήσεις στη χώρα. Η Δανία είναι ενωμένη για την επίτευξη του στόχου να περικοπούν οι εκπομπές ρύπων κατά 70% ως το 2030», δήλωσε η Μέττε Φρεντέρικσεν.

Γενικότερα τα επίπεδα εκπλήρωσης των στόχων μεταξύ των χωρών διαφέρουν και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδιαμετρικά. Ως εκ τούτου, οι ηγέτες τους βρέθηκαν σε πολύ διαφορετικές θέσεις.

Για παράδειγμα η Πολωνία βρίσκεται πολύ πίσω, με τον Πρόεδρό της, Andrej Duda να δηλώνει ότι “Στην Πολωνία για τις επόμενες δύο δεκαετίες στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών και εξαιτίας αυτού το επίπεδο άνθρακα θα μειωθεί από το σημερινό 70% που κατέχει, στο 11% έως το 2040”. Ενώ, συμπλήρωσε ότι η λιγνιτική στην Πολωνία θα παύσει εντελώς ως το 2049.

Παρόλα αυτά η χώρα τώρα ξεκινάει την οποιαδήποτε δράση προς επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Για παράδειγμα η Γερμανία σκοπεύει να τερματίσει κάθε λιγνιτική δραστηριότητα ως το 2038 και η Τσεχία στοχεύει επίσης σε αυτή τη χρονιά.

Ισπανία: Ο μεγάλος υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης

Πέδρο Σάντσεζ
Πέδρο Σάντσεζ

Στον αντίποδα, η Ισπανία, δήλωσε πλήρως αφοσιωμένη στην πράσινη μετάβαση.

“Επενδύοντας σε φιλόδοξες κλιματικές δράσεις και σε πολιτικές μετάβασης, είναι αυτό που βγάζει περισσότερο νόημα, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά”, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Σάντσεζ. Προσέθεσε, ότι η Ισπανία αναμένει μόνο οφέλη και ειδικότερα τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της απανθρακοποίησης.

Ενώ, γιόρτασε το γεγονός πως η Ισπανία έκλεισε τα ορυχεία και τις περισσότερες λιγνιτικές της μονάδες. Το 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη αντιπροσώπευσε το 2,6% σε σχέση με το 15% του 2018.

“Ο κόσμος μας ζητά να παύσουμε την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων και εμείς απαντάμε ότι ακούσαμε και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση”, κατέληξε.

Παρά το όποιο επίπεδο βρίσκεται κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε κατά την ομιλία του “Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε”.

Το επόμενο ραντεβού θα είναι στη Γλασκώβη το Νοέμβριο και ο Πρόεδρος τόνισε ότι “Πιστεύω τότε θα βρεθούμε από κοντά για να επικυρώσουμε τη δέσμευσή μας. Είναι οικονομική ανάγκη και είναι ηθική ανάγκη για τις επόμενες γενιές”.

 

Διαφήμιση