Αρχική Περιβάλλον Ανακαλύφθηκαν τοξικά απορρίμματα στο βυθό της Νότιας Καλιφόρνιας

Ανακαλύφθηκαν τοξικά απορρίμματα στο βυθό της Νότιας Καλιφόρνιας

0
βαρέλια
Εικόνα: David Valentine/ ROV Jason
Διαφήμιση

Περισσότερα από 25.000 βαρέλια με τοξικά απόβλητα ανακαλύφθηκαν στον βυθό της θάλασσας κοντά στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνιας, από Αμερικάνους επιστήμονες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τα βαρέλια φαίνεται πως αφέθηκαν στη θάλασσα λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ μέχρι το 1972, πολλά εργοστάσια πετούσαν απόβλητα στο ίδιο σημείο.

Τοξικές ουσίες

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε διότι πολλά ψάρια και θηλαστικά στην περιοχή είχαν στο αίμα τους μεγάλο ποσοστό τοξικών ουσιών, ενώ μάλιστα σημαντικές ποσότητες ενώσεων που σχετίζονται με το DDT συσσωρεύονται στα δελφίνια της Νότιας Καλιφόρνιας.

Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, συνέδεσε την παρουσία αυτών των επίμονων χημικών ουσιών με έναν επιθετικό καρκίνο στα θαλάσσια λιοντάρια.

Η έρευνα

Έτσι λοιπόν, το ερευνητικό σκάφος Sally Ride έπλευσε για το νησί Santa Catalina για να χαρτογραφήσει το υποβρύχιο “νεκροταφείο βαρελιών” απορριμμάτων DDT.

Το πλήρωμά του μάλιστα, είχε μεγάλες ελπίδες να τεκμηριώσει για πρώτη φορά πόσα διαβρωμένα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν στον βυθό της ακτής του Λος Άντζελες.

ανακάλυψη βαρελιών
Εικόνα: Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego

“Αυτή η αποστολή επιβεβαιώνει τον χειρότερο φόβο μου: ότι πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια και ίζημα με DDT απορρίφθηκαν μόλις 12 μίλια έξω από την ακτή μας”, δήλωσε η γερουσιαστής Dianne Feinstein (D-Calif.), η οποία μάλιστα ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να εξετάσει εταιρείες που ενδέχεται να απορρίπτουν παράνομα τα απορρίμματά τους στον ωκεανό και κατά πόσον μπορούν να θεωρηθούν υπόλογοι.

Η αποστολή δύο εβδομάδων, η οποία κατέστη δυνατή χάρη σε μια μοναδική συνεργασία μεταξύ της Scripps και του Γραφείου Ναυτιλιακών και Αεροπορικών Υπηρεσιών της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης, που είχε αναπτύξει δύο ρομπότ υψηλής τεχνολογίας για να ερευνήσουν την περιοχή.

Ορισμένες απροσδόκητες προκλήσεις, όπως οι επίμονοι άνεμοι και η δυνατή βροχή, περιέπλεξαν τη διαδικασία.

Μάλιστα, όταν ο Eric Terrill, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Scripps Institution of Oceanography, συνειδητοποίησε ότι το πλήρωμά του δεν θα ήταν σε θέση να μετρήσει με μη αυτόματο τρόπο κάθε μεμονωμένο σημείο δεδομένων που τα ρομπότ συλλέγουν από τον πυθμένα, κάλεσε “τα μεγάλα όπλα δεδομένων”, την Sophia Merrifield, φυσική ωκεανογράφο και ερευνήτρια στο Marine Physical Laboratory στο Scripps.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οι αρχές θα εκπονήσουν Τα  που εδώ και 80 χρόνια παραμένουν στον βυθό της θάλασσας.

Διαφήμιση