Αρχική Ειδήσεις Στα χρώματα της γαλανόλευκης εμβληματικά κτίρια του κόσμου για τον εορτασμό της...

Στα χρώματα της γαλανόλευκης εμβληματικά κτίρια του κόσμου για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης

0
Ελληνική Επανάσταση
Εικόνα: archisearch.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πολλά εμβληματικά κτήρια του κόσμου θα κοσμούνται από γαλανόλευκα χρώματα την 25η Μαρτίου, για να τιμήσουν και να γιορτάσουν μαζί με του Έλληνες την επέτειο 200 χρόνων από την επανάσταση, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη, που τις προσκαλεί να φωταγωγήσουν σημαντικά μνημεία/κτήρια της περιοχής τους “με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα“.

Χαρακτηριστικά, ο  Θεμιστοκλής Δεμίρης υπογραμμίζει, σε επείγον σημείωμα του: “Mετά από εύστοχες σχετικές εισηγήσεις αριθμού Αρχών μας και σε συνέχεια οδηγιών κ. Υπουργού, παρακαλείσθε όπως, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτηρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου».

Στην συνέχεια, Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα και κινητοποιήθηκαν. Έτσι λοιπόν, επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ζητήσουν από τις χώρες που διαμένουν, να γίνει να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος.

Σκοπός αυτής της πρόσκλησης είναι να γίνει μία υπενθύμιση της ηρωικής επανάστασης του 1821, που σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία και να εορτασθεί παγκόσμια αυτή ο αγώνας επιτεύχθει όχι μόνο λόγω των υπέρογκων θυσιών του ελληνικού λαού αλλά, κατά ένα μέρος, και της πίεσης που άσκησε το φιλελληνικό ρεύμα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, φωτίζεται το Δημαρχείου του Σαν Φρανσίσκο στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας, από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που προήλθε από τις Ενωμένες Ελληνοαμερικανικές Κοινότητες (United Hellenic American Societies).

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της UHAS Τάσος Ζωγράφος στο greekreporter: “Η ελληνική κοινότητά μας στην Καλιφόρνια συνεργάζεται από κοινού για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την τυραννία, θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της καταπίεσης και απελευθέρωσαν γενναία την Ελλάδα από την κατοχή.”

Καναδάς

Ο Καναδάς ανταποκρίθηκε επίσης στην πρόταση του Δεμίρη και θα γιορτάσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από διάφορες δράσεις, καθώς είναι μία χώρα που υποστηρίζει ένθερμα την Ελλάδα.

Αρχικά, στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία. Ο Δήμος της πόλης έχει υψώσει 56 σημαίες για την ιστορική επέτειο.

Επιπλέον, οι ομογενείς θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας δεν επιτρέπουν τον συνωστισμό, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου, όπου θα ξεκινήσει η πρωτότυπη αυτή παρέλαση.

Η πινακίδα “Τορόντο” στην πλατεία Nathan Philips επίσης στολίζεται σε γαλανόλευκα χρώματα, ενώ μάλιστα θα φωταγωγηθεί.

Παράλληλα, οι καταρράκτες του Νιαγάρα στο Οντάριο του Καναδά θα φωτιστούν στα εθνικά μας χρώματα.

Οντάριο

Μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωση του το Γενικό Προξενείο στο Τορόντο αναφέρει:

“Μια σειρά σημαντικών ορόσημων στο Οντάριο θα φωτιστούν φέτος με μπλε και άσπρο χρώμα, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, για να εορταστεί η 200ή επέτειος από τον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, η οποία οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου, στις 8 μ.μ .: θα πραγματοποιηθεί ο Φωτισμός της πινακίδας “Τορόντο” στην πλατεία Nathan Philips από τον δήμαρχο του Τορόντο. Η τελετή φωτισμού θα μεταδοθεί ζωντανά.”

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, η όπερα του Σιδνεϊ θα ντυθεί στα γαλανόλευκα.

Μάλιστα, την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ στην απόφαση συνέβαλε καθοριστικά τόσο η ομογενής Γερουσιαστής Σόφη Κότση, όσο και η ελληνική κοινότητα.

Η επίσημη ανακοίνωση της η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

“Με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας θα φωταγωγηθεί η Όπερα του Σύδνεϋ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Πρωθυπουργός της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, η οποία με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους Ελληνοαυστραλούς για τη συνεισφορά τους στην Πολιτεία και τόνισε τη σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση της κ. Berejiklian κλείνει με θερμές ευχές προς τα μέλη της ελληνικής παροικίας της Νέας Νοτίου Ουαλίας για την εθνική τους εορτή. Την ανωτέρω απόφαση επικροτεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε σθεναρά το αίτημα για προβολή της ελληνικής σημαίας στο εμβληματικό κτίριο του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Πρωθυπουργό της ΝΝΟ, κ. Gladys Berejiklian, και προς τον Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ. Geoff Lee, για την ανταπόκρισή τους, ενώ συγχαίρει για τις άοκνες προσπάθειές τους όλα τα μέλη της Διακοινοτικής Επιτροπής ΝΝΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ.”

Πολλά μπορούν να επιτευχθούν όταν συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ενότητα.”

Οπερα Αυστραλία
Εικόνα: Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Πολωνία

Η Πολωνία δέχτηκε επίσης να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρέσβης της Πολωνίας Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης ενημερώνοντας το υπουργείο Εξωτερικών: “Υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου Ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)”.

Παράλληλα, πρότεινε να ειπωθεί το σύνθημα “για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία”, το οποίο είχε πει ο Πολωνός γιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι που είχε λάβει μέρος στην Επανάσταση του 1821.

 

Διαφήμιση