Αρχική Καταστροφές “SOS” εκπέμπουν τα δάση της Ευρώπης που απειλούνται άμεσα

“SOS” εκπέμπουν τα δάση της Ευρώπης που απειλούνται άμεσα

0
δάσος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει παρατεταμένη ξηρασία. Καθώς και καταστροφικά κύματα θερμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητές τις επιπτώσεις της.

Η κατάσταση είναι τρομερή. Τα πιο παλιά δάση της ηπείρου απειλούνται από την αύξηση των θερμοκρασιών. Αυτό προειδοποιούν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη.

Συνολικά απειλούνται 33,4 δις τόνοι δασικής βιομάζας. Αυτές θα μπορούσαν να επηρεαστούν άσχημα από το μεταβαλλόμενο κλίμα, ως αποτέλεσμα των ανεμογεννητριών, των πυρκαγιών και των καταστροφικών εστιών εντόμων.

Τα δάση βρίσκονται στα κλιματικά όρια

«Οι περιοχές ευπαθών σημείων βρίσκονται στα κλιματικά όρια. Τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ευρώπη, γράφουν οι επιστήμονες.

Υπάρχει μια σαφής τάση στη συνολική ευπάθεια των δασών. Που οφείλεται στη μείωση των φυτοπροστατευτικών μηχανισμών που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.»

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα. Και μελέτησε την ευπάθεια των ευρωπαϊκών δασών σε διάφορες διαταραχές μεταξύ 1979 και 2018.

Περίπου το ένα τρίτο της χερσαίας μάζας της Ευρώπης καλύπτεται από δάση. Τα οποία φιλοξενούν μια πλούσια περιοχή βιοποικιλότητας. Και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών οικοσυστήματος στους ανθρώπους.

Τα βόρεια κωνοφόρα δάση σε ψυχρότερες περιοχές και τα ξηρά δάση της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιβαλλοντικές πιέσεις, λένε οι επιστήμονες.

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών, ειδικά από το 2018, έδειξε ξεκάθαρα ότι η απειλή για τα δάση που προκαλούνται από τα παράσιτα των εντόμων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα με τις συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές.

Υπάρχει κίνδυνος η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος να αυξήσει αυτήν την τάση, εξηγεί ο Χένρικ Χάρτμαν, ο οποίος εργάζεται στο Max Planck Institute for Biogeochemistry στη Γερμανία και ηγήθηκε της έρευνας.

Αυτό το εύρημα δεν είναι νέο και τα δάση είναι συνήθως κατάλληλα προσαρμοσμένα για να αντιμετωπίζουν περιστασιακά ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι αυτά τα άκρα εμφανίζονται τώρα τόσο συχνά και επανειλημμένα καθιστά την εξαίρεση κανόνα. Και τα δάση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».

Τα επαναλαμβανόμενα «χτυπήματα» στα δάση της Ευρώπης

Οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και τα κύματα θερμότητας, εκτός από τις καταστροφές των εντόμων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «χτυπήματα» στα δάση από τα οποία δυσκολεύονταν να ανακάμψουν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλα, παλιά δέντρα. Τα οποία χρησιμεύουν συχνά ως ξενιστές για μεγάλο αριθμό εντόμων.

Τα τελευταία χρόνια, στα δάση οξιάς της Κεντρικής Ευρώπης, σημαντικός αριθμός παλαιών δέντρων έχουν ήδη καταστραφεί κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Και προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα μεταφοράς υδάτων τους πρέπει να εργάζεται κάτω από μεγαλύτερη πίεση για να μεταφέρει νερό από το έδαφος μέσω των ριζών τους λέει ο Χένρικ Χάρτμαν.

Ως αποτέλεσμα, τα μεγάλα δέντρα υποφέρουν περισσότερο από ξηρασία και στη συνέχεια είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες».

Τα δάση της ηπείρου είναι απίθανο να εξαφανιστούν λόγω των συνεχιζόμενων κλιματικών αλλαγών. Αλλά εξηγούν οι επιστήμονες «πολλά από αυτά θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές ζημιές από τις αναμενόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή».

Διαφήμιση