Αρχική Ζώα Πώς το εμπόριο άγριων ζώων κρύβει κινδύνους πανδημίας

Πώς το εμπόριο άγριων ζώων κρύβει κινδύνους πανδημίας

0
άγρια ζώα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα περισσότερα νέα παθογόνα που προσβάλλουν ανθρώπους προέρχονται από ζώα. Συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού που προκαλεί το Covid-19.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παρακολούθηση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων είναι πρωταρχικής σημασίας για να αποφύγουμε μία μελλοντική πανδημία, τονίζει ο Βίνσεντ Νιτζμάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Oxford Brookes.

«Το Covid-19 περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει φέρει στο προσκήνιο τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες. Και το πώς αυτές συνδέονται με το εμπόριο άγριων ζώων, λέει ο Βίνσεντ Νιτζμάν.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την κλίμακα του. Με κυριολεκτικά εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια ​​ζώα να αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, φαίνεται απίθανο οι ασθένειες να εξαπλώνονται μόνο μέσω παράνομων καναλιών».

Το εμπόριο άγριων ζώων έχει φτάσει σε επιδημικές αναλογίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Νότια Αμερική.

Προβληματικά, πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο. Γεγονός που έχει επεκτείνει την έκταση τόσο των παράνομων εμπόρων όσο και των νόμιμων πωλητών.

Και καθώς εμπορεύονται άγρια ​​ζώα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξάπλωσης ζωονικών ασθενειών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η παράνομη ποικιλία του εμπορίου άγριων ζώων που ενέχει κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και για το νόμιμο εμπόριο ζώων.

Σε πολλές περιπτώσεις, το νόμιμο εμπόριο άγριων ζώων έχει περισσότερες παραγγελίες από το παράνομο εμπόριο.

«Είναι αναποτελεσματικό και πιθανώς επικίνδυνο να επικεντρωθούμε μόνο στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων», υπογραμμίζει ο Βίνσεντ Νιτζμάν.

«Τα παράσιτα δεν διαβάζουν νομικά έγγραφα»

Η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους τρεις μεγαλύτερους εισαγωγείς άγριας πανίδας.

«Τα παράσιτα δεν διαβάζουν νομικά έγγραφα, λέει ο καθηγητής. Δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ ζώων ή ζωικών προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας με ή χωρίς άδειες».

Η νόμιμη εισαγωγή ζώντων ζώων μόνο στις ΗΠΑ, κυρίως από την Ασία, έχει εντυπωσιακές αναλογίες με δεκάδες εκατομμύρια πλάσματα κάθε χρόνο.

Συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 εκατομμυρίων ψαριών, 1,75 εκατομμυρίων μαλακίων, πάνω από 1 εκατομμύριο αμφίβια, σχεδόν ένα εκατομμύριο θηλαστικά και εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και ερπετά.

 

Διαφήμιση