Αρχική COVID-19 Σαρωτής ματιού αντικαθιστά το διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

Σαρωτής ματιού αντικαθιστά το διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

0
dubai airport Middle east online
Dubai Airport Photo: Middle-east-online
Διαφήμιση

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, κάνει ακόμα ένα τεχνολογικό άλμα επιστρατεύοντας την ευρεία χρήση σαρωτή ίριδας ματιού που αντικαθιστά την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, ως “όπλο” κατά της πανδημίας. Ενώ, ταυτόχρονα προσθέτει φουτουριστική αίσθηση στη συνολική εμπειρία του ταξιδιώτη.

Ένα από τα πιο πολυάσχολα αεροδρόμια στον κόσμο, αν όχι το πιο πολυάσχολο, ήταν ήδη αρκετά σουρεαλιστικό. Αναρίθμητα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, τεχνητοί φοίνικες, απαστράπτοντες τερματικοί σταθμοί, καταρράκτες νερού και ένα από τα καλύτερα και δυνατότερα συστήματα κλιματισμού που η τεχνολογία έχει να προσφέρει.

Πλέον εκτός από σουρεαλιστικό, εισάγει φουτουριστικές τεχνολογικές λύσεις για την επιτάχυνση των ελέγχων και στόχο να κουράζει τον ταξιδιώτη όσο το δυνατόν λιγότερο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του – και από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η χρήση σαρωτή ίριδας επαληθεύει την ταυτότητα κάποιου, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση κατά την είσοδο ή την έξοδο από τη χώρα.

“Όπλο” των Η.Α.Ε. στην αναχαίτιση της μεταδοτικότητας της covid-19

dubai airport 97 AP
Επιβάτης περνά τον έλεγχο ίριδος στις 7 Μαρτίου. Φωτο Associated Press

Είναι το τελευταίο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εφάρμοσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς τεχνολογία επαφής, που η κυβέρνηση προωθεί ως μέτρο βοήθειας στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Στον αντίποδα ωστόσο, βρίσκονται τα αυξανόμενα ερωτήματα, σχετικά με τη μαζική επιτήρηση στην ομοσπονδία των 7 εμιράτων. Για τα οποία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν συγκεντρώσεις καμερών παρακολούθησης στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τέθηκε σε εφαρμογή στο αεροδρόμιο εντός του Φεβρουαρίου 2020, ενώ από την πρώτη Κυριακή του μήνα, οι ταξιδιώτες ανέβαιναν σε έναν σαρωτή ίριδας μετά το check in, εστιάζοντας το βλέμμα τους στην προβλεπόμενη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα έντυπα εισιτήρια και οι δύσκολες εφαρμογές στο τηλέφωνο, ήταν πλέον παρελθόν.

Γιατί διαφέρει από κάθε άλλο σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Τα τελευταία χρόνια, τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν επιταχύνει τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου με σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου για να μεταφέρουν τους επιβάτες στις πτήσεις τους.

Ωστόσο, η σάρωση ίριδας του Ντουμπάι σύμφωνα με τις Αρχές, συνδέουν τα δεδομένα της ίριδας με τις βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου της χώρας, οπότε ο επιβάτης δεν χρειάζεται έγγραφα αναγνώρισης ή κάρτα επιβίβασης.

Η ασυνήθιστη συνεργασία μεταξύ του αερομεταφορέα μεγάλων αποστάσεων της Emirates, που ανήκει σε ένα κρατικό ταμείο του Ντουμπάι και το γραφείο μετανάστευσης του Ντουμπάι ενσωματώνει τα δεδομένα και μεταφέρει τους ταξιδιώτες από το check-in έως την επιβίβαση σε αυτό το πρώτο στάδιο.

«Το μέλλον έρχεται», δήλωσε ο Ταγματάρχης Obaid Mehayer Bin Suroor, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κατοικιών και Εξωτερικών Υποθέσεων. “Τώρα, όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει «έξυπνες»,  χρειάζεται περίπου πέντε έως έξι δευτερόλεπτα”.

Αλλά όπως και όλες οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, το πρόγραμμα αυξάνει τους φόβους της εξαφάνισης της ιδιωτικής ζωής στη χώρα, η οποία έχει αντιμετωπίσει διεθνή κριτική για τη στόχευση δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με τη βιομετρική δήλωση απορρήτου της Emirates, η αεροπορική εταιρεία συνδέει τα πρόσωπα των επιβατών με άλλα προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων διαβατηρίου και πτήσης, διατηρώντας τα για «όσο είναι εύλογα απαραίτητο για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν».

Η συμφωνία αναφέρει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης και αποθήκευσης των δεδομένων, πέραν του ότι, ενώ η εταιρεία δεν διατηρεί αντίγραφα των προσώπων των επιβατών, άλλα προσωπικά δεδομένα «μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε άλλα συστήματα της Emirates».

Ο Bin Suroor τόνισε ότι το γραφείο μετανάστευσης του Ντουμπάι «προστατεύει πλήρως» τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, έτσι ώστε «κανένας τρίτος να μην μπορεί να τα δει».

Τα επόμενα βήματα εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του New York Post, και τον Jonathan Frankle, διδακτορικό φοιτητή τεχνητής νοημοσύνης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), «Οποιοδήποτε είδος τεχνολογίας παρακολούθησης σηκώνει κόκκινες σημαίες, ανεξάρτητα από το είδος της χώρας στην οποία βρίσκεται. Αλλά, σε μια δημοκρατική χώρα, εάν η τεχνολογία παρακολούθησης χρησιμοποιείται με διαφάνεια, τουλάχιστον υπάρχει η ευκαιρία να κάνουμε δημόσια συζήτηση για αυτό”.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική επιτήρηση στα ΗΑΕ, το τεράστιο δίκτυο αναγνώρισης προσώπου της χώρας δείχνει να επεκτείνεται.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Σέιχ Μωάμεθ μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως κυβερνήτης του Ντουμπάι, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει δοκιμές νέας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να μειώσει τη γραφειοκρατία σε «ορισμένες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πόλη με τους ουρανοξύστες, έχει αναπτύξει μια σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την καταπολέμηση του SARS-C0V-2 σε εμπορικά κέντρα και δρόμους, συμπεριλαμβανομένων απολυμαντικών ομίχλης, θερμικών καμερών και σαρώσεων προσώπου που ελέγχουν μάσκες και λαμβάνουν θερμοκρασίες.

Τα προγράμματα χρησιμοποιούν με παρόμοιο τρόπο, κάμερες που μπορούν να καταγράφουν και να ανεβάζουν δεδομένα ατόμων, ενδεχομένως τροφοδοτώντας τις πληροφορίες στις ευρύτερες βιομετρικές βάσεις δεδομένων της πολιτείας της πόλης.

Μαίρη Αλιβιζάτου

 

Διαφήμιση