Αρχική Περιβάλλον Ανακύκλωση λουλουδιών: Η αποστολή καθαρισμού του Γάγγη

Ανακύκλωση λουλουδιών: Η αποστολή καθαρισμού του Γάγγη

0
λουλούδια ανακύκλωση
Εικόνα: Reuters
Διαφήμιση

Στην ανακύκλωση μερικών από τους εκατομμύρια τόνους λουλουδιών που οι Ινδουιστές προσκυνητές ρίχνουν στο Γάγγη, τον πιο ιερό ποταμό των Ινδουιστών, βοηθάνε γυναίκες μέλη μίας ομάδας 100 ατόμων που εργάζονται για την Phool.co (λουλούδι) του επιχειρηματία Ankit Agarwal, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα απόβλητα που αφήνουν τα λουλούδια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο μολυσμένα τμήματα του ιερού ποταμού της Ινδίας στη βόρεια πόλη Kanpur, το οποίο γυναίκες καθισμένες σε ξύλινα τραπέζια, φορώντας μάσκες στο πρόσωπο και ρίχνοντας μια καφέ πάστα σε λεπτούς κυλίνδρους, προσπαθούν να καθαρίσουν.

8 εκατ. τόνοι λουλουδιών καταλήγουν στα ποτάμια της χώρας

Οι Ινδοί συνηθίζουν να προσφέρουν λουλούδια σε ναούς ως ένδειξη αφοσίωσης και, όπως αναφέρει ο Agarwal, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αυτών των προσφορών καταλήγουν στα ποτάμια της χώρας κάθε χρόνο, μαζί με λύματα καθώς και βιομηχανικά και οικιακά απορρίμματα.

Μάλιστα, πολλοί Ινδοί προτιμούν να ρίχνουν τα λουλούδια που προσφέρουν στις θεότητες σε υδάτινα σώματα, καθώς η τοποθέτησή τους σε κάδους θεωρείται ανίερη, δήλωσε ο Agarwal.

“Όλα τα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια αυτών των λουλουδιών αναμιγνύονται με το νερό του ποταμού, καθιστώντας το εξαιρετικά τοξικό”, είπε στο Reuters TV.

Μια σημαντική αποστολή

Η ομάδα του Agarwal, που αποτελείται στην πλειοψηφία από  γυναίκες, έχει μία σημαντική αποστολή.

Βγάζει τα πεταμένα λουλούδια κοντά στην όχθη του ποταμού και έπειτα τα μαζεύει για να δημιουργήσει χαρτί και θυμίαμα, καθώς και χρώματα νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ινδουιστικό φεστιβάλ Holi.

Παράλληλα, για να αποθαρρυνθούν οι Ινδουιστές από το να απορρίψουν στο νερό τα πακέτα με τα μπαστούνια θυμιάματος που, η εταιρεία τα σφραγίζει χωρίς να τοποθετήσει επάνω εικόνες Ινδουιστών θεών και εμποτίζει το χαρτί με σπόρους βασιλικού, φυτό που θεωρείται ιερό στον Ινδουισμό.

Δίνοντας δουλειά σε άνεργες γυναίκες

Σημειώνεται ότι, το Phool.co έλαβε επενδύσεις από τον κοινωνικό κλάδο του επιχειρηματικού ομίλου Tata και πολλές από τις γυναίκες που εργάζονται για τον καθαρισμό του ποταμού ήταν άνεργες.

“Οι άνθρωποι με βλέπουν ως ανεξάρτητη γυναίκα που μπορεί να κάνει δουλειά και επίσης να διευθύνει το νοικοκυριό της. Αυτό, λοιπόν, έχει φέρει μια αλλαγή στη ζωή μου”, είπε η Sujata Devi.

Πηγή: reuters.com

Διαφήμιση