Αρχική Διάστημα Ομούαμούα: Τι είναι τελικά το μυστηριώδες διαστρικό αντικείμενο

Ομούαμούα: Τι είναι τελικά το μυστηριώδες διαστρικό αντικείμενο

0
Oumuamua Ομούαμούα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πρώτο  διαστρικό αντικείμενο που καταγράφηκε να διασχίζει το Ηλιακό Σύστημα, ονόματι Ομούαμούα, που σημαίνει “αγγελιαφόρος” στη γλώσσα της Χαβάης, τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται μάλλον για ένα κομμάτι από νεκρό πλανήτη.

Όταν όλα ξεκίνησαν

Το Ομούαμούα (Oumuamua), ανακαλύγθηκε  στις 19 Οκτωβρίου 2017 από τον Ρόμπερτ Γουέρικ. Ο Ρόμπερτ παρατηρούσε με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 όταν εντόπισε το διαστρικό αντικείμενο το οποίο είχε μια εξαιρετικά υπερβολική τροχιά, και απείχε 0,22 αστρονομικές μονάδες, δηλαδή 33.000.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η ανακάλυψη του είχε αναστατώσει τους αστρονόμους, καθώς η τροχιά που ακολουθούσε έδειχνε ότι το σώμα δεν προερχόταν από το Ηλιακό Σύστημα.

Στην αρχή είχε θεωρηθεί ότι είναι κομήτης. Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα κατατάχθηκε στους αστεροειδείς.

Κάποιοι άλλοι όπως ο αστρονόμος Άβι Λεμπ του Χάρβαρντ, ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για εξωγήινο σκάφος. .

Ενώ μάλιστα, μία θεωρία που έδινε απαντήσεις για πολλές από τις ιδιότητες του Oumuamua δημοσιεύθηκε από το Cornell University και τους Darryl Seligman και Gregory Laughlin στις 26 Μάϊου, σύμφωνα με την οποία το αστρικό αντικείμενο ήταν ένα παγόβουνο υδρογόνου.

Κομμάτι ενός νεκρού πλανήτη

Ωστόσο, σήμερα και σύμφωνα με τις δύο νέες δημοσιεύσεις στο Journal of Geophysical Research: Planet, το Ομούαμούα πιθανόν να είναι θραύσμα ενός μικρού πλανήτη όπως για παράδειγμα του Πλούτωνα.

“Πιθανότατα λύσαμε το μυστήριο της ταυτότητας του Ομούαμούα και μπορούμε να το ταυτοποιήσουμε με σχετική ακρίβεια ως κομμάτι ενός εξω-Πλούτωνα“, ανέφερε ο Στίβεν Ντρες, ένας από τους δύο αστρονόμους που υπογράφουν τις δημοσιεύσεις.

Στερεό άζωτο στο Ομούαμούα όπως και στον Πλούτωνα

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι δύο ερευνητές, τα χαρακτηριστικά του Ομούαμούα υποδεικνύουν ότι αποτελείται από στέρεο άζωτο όπως και η επιφάνεια του Πλούτωνα.

Σύμφωνα, με τη νέα θεωρία πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, ένα διαστημικό αντικείμενο  προσέκρουσε σε έναν μακρινό εξωπλανήτη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συντρίμμια τα οποία στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στο διάστημα.

Δεδομένου ότι η σύσταση του αντικειμένου δεν έχει διευκρινιστεί, οι ερευνητές βασίζονται στην υπόθεση ότι επρόκειτο για ένα μείγμα πάγων διαφορετικών ουσιών.

Έπειτα κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι διαστρικό αντικείμενο αποτελείται από πάγο αζώτου, όπως συμβαίνει με την επιφάνεια του Πλούτωνα και του Τρίτωνα, δορυφόρου του Ποσειδώνα.

“Όταν το Ομούαμούα εισήλθε απαρατήρητο στο Ηλιακό Σύστημα το 2015, άρχισε να λιώνει και να απελευθερώνει ατμό αζώτου. Μέχρι να γίνει αντιληπτό το 2017, το σώμα πρέπει να είχε χάσει το 95% της μάζας του, και οι πίδακες αερίου ήταν πια πολύ αδύναμοι για να καταγραφούν από τη Γη,” εξηγούν οι ερευνητές.

“Καθώς τα εξωτερικά στρώματα αζώτου εξαερώνονταν, το σχήμα του σώματος θα γινόταν σταδιακά όλο και πιο πεπλατυσμένο, όπως συμβαίνει σε μια πλάκα σαπουνιού που χάνει τα εξωτερικά της στρώματα με τη χρήση”, υπογράμμισε ο Άλαν Τζάκσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο άλλος ερευνητής της μελέτης.

Διαφήμιση