Αρχική Καταστροφές Γιατί η Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 είναι πιο σημαντική από ποτέ

Γιατί η Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 είναι πιο σημαντική από ποτέ

0
COP26
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Πλέον τα κράτη όλου του κόσμου συνεργάζονται για την οικοδόμηση μιας πράσινης ανάκαμψης από το COVID-19.

Η COP26 σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. Μια απόφαση που ελήφθη την πρώτη ημέρα του Προέδρου Μπάιντεν. Επίσης θα είναι η πρώτη Διάσκεψη από την πανδημία COVID-19.

Η Διάσκεψη του 2021 θα φιλοξενηθεί από τη Γλασκώβη της Σκωτίας 1 έως 12 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην πόλη για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Τι είναι η COP26

Η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP) ξεκίνησε το 1995.
Οι χώρες του ΟΗΕ αποφάσισαν να συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν σχετικά με τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Μια διεθνής περιβαλλοντική συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Φέτος εκπρόσωποι από κάθε χώρα του κόσμου αναμένεται να παρευρεθούν. Συμπεριλαμβανομένου και του Τζον Κέρι,του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

περιβάλλον

Γιατί η Γλασκώβη φιλοξενεί την COP26

Η Γλασκώβη έχει ήδη ένα ρεκόρ όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έχοντας επιτύχει τον στόχο μείωσης 30% για το 2020 από το 2015.

Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το κλίμα τον Μάιο του 2019, η Γλασκόβη υιοθέτησε δέσμευση για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2030.

Σε απάντηση στην Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK CCC) η Γλασκώβη έχει αναπτύξει στρατηγικές σε πέντε βασικούς τομείς επενδύσεων.

Οι πράσινες στρατηγικές της Γλασκώβης

Έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε μετασκευές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα μειώσουν τον άνθρακα κατά 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αναμένεται επίσης να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Διαχείρισης Άνθρακα (CMP3).

Καθώς και μια Τοπική Στρατηγική Απόδοσης Θερμότητας και Ενέργειας (LHEES). Αυτή σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Σκωτίας για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης και ηλιακών συλλεκτών.

Ο στόχος net-zero ενσωματώνει την πράσινη πόλη φυτεύοντας 22.000 δέντρα.

Η Γλασκώβη έχει σε εξέλιξη έργα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης εγκαθιστώντας φωτισμό LED, χειριστήρια και ηλιακούς συλλέκτες σε όλα τα κτίρια της πόλης.
Αυτό προβλέπεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της πόλης κατά 55% σύγκριση με το 2005.

COP26

Το LHEES θα δημιουργήσει “μονοπάτια” για τα συστήματα θερμότητας και ενέργειας της πόλης, σε χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Γλασκώβη έχει επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές ποδηλασίας και πεζοπορίας σε όλη την πόλη.

Και έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο δημόσιων μεταφορών που να είναι ουδέτερο από άνθρακα.

Η πόλη εκπονεί σχέδια για μια πιο ανθεκτική, κυκλική οικονομία. Συνεργαζόμενη με το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Zero Waste Scotland, και το δημοτικό συμβούλιο.
Στόχος είναι η στήριξη της «καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας». Η οποία θα επικεντρώνεται στη συνεχή κυκλοφορία προϊόντων και υλικών εντός του τοπικού οικοσυστήματος.

Επίσης θα συντομεύσει τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης για να μειώσει τα απόβλητα.

Για τις προσπάθειές της το 2020 η Γλασκώβη κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στο φόρουμ Global Human Settlements. Και ονομάστηκε Global Green City. 

Η πόλη κατατάχθηκε στην κορυφή για κατηγορίες όπως ο προγραμματισμός, οι μεταφορές, η χαμηλή κατανάλωση άνθρακα και η ενέργεια, οι μεταφορές, τα κτίρια, οι ανοιχτοί χώροι και η οικονομία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση