Αρχική Επιχειρείν Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε βάθος 4ετίας

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε βάθος 4ετίας

0
φάρμακα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Eπενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, βρίσκονται στα σχέδια της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου. Ενώ αφορούν πολύπλευρη ανάπτυξη με 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής, 17 νέα ερευνητικά τμήματα και τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας, με πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και επάρκεια φαρμάκων για τη χώρα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων και τον αντιπρόεδρο, Δημήτρη Δέμο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρενέβη με μήνυμα του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Η ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και η εξασφάλιση ύπαρξης σταθερού πλαισίου, σε βάθος χρόνου, συνεργούν στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ.

Ενώ, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων, όπως επισημαίνουν είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Α. Γεωργιάδης: Έχει δρομολογηθεί το απαιτούμενο σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις του κλάδου

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στο μήνυμά του τόνισε: «Καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου.

Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Πολλαπλασιαστική αξία για την αγορά και επάρκεια φαρμάκων

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, έκανε λόγο για «αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών», αναφερόμενος στο clawback που τα τελευταία δέκα χρόνια αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here