Αρχική Καταστροφές Σεισμός Ελασσόνα: Δεκάδες σπίτια ακατοίκητα – Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών στα πληγέντα...

Σεισμός Ελασσόνα: Δεκάδες σπίτια ακατοίκητα – Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών στα πληγέντα κτήρια (Εικόνες)

0
σεισμός
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά από τις σκηνές τρόμου που βιώσαν οι κάτοικοι στην Ελασσόνα και την Λάρισα, από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ, συνεχίζεται η δραματική κατάσταση για δεκάδες οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές που τα καθιστούν ακατοίκητα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 μετασεισμοί στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους πληγέντες, ενώ παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών.

Ζημιές σε σπίτια και κτήρια

Χαρακτηριστικά, ο σεισμός των 6,3 ρίχτερ που εκδηλώθηκε από το ρήγμα του Τυρνάβου, χθες με επίκεντρο την Ελασσόνα, προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες κτήρια, ανάμεσα τους σπίτια, επιχειρήσεις και σχολεία.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός στο Πρώτο Πρόγραμμα: “Τα κλιμάκια της περιφέρειας έλεγξαν τις δομές, γηροκομεία, δομές για ΑμεΑ, στα εμβολιαστικά κέντρα, στο τελωνείο, στις δημόσιες υποδομές.”

Ενώ, στη συνέχεια εξήγησε ότι το κλιμάκιο που έχει συσταθεί ερευνά τα σπίτια και κρίνει ποια είναι κατοικήσιμα και ποια όχι.

“Θα δουν ποια είναι “πράσινα”, ώστε να δοθούν οι  πρώτες αποζημιώσεις,” συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές στα ψυγεία τους, στον Τύρναβο κυρίως, οι οποίες θα καταγραφούν για να αποζημιωθούν.

https://www.youtube.com/watch?v=WDWgJb2QKAM

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών

Ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε χθες στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σήμερα κλιμάκιο 42 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Σημειώνεται ότι, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, αύριο θα ενισχυθεί με κλιμάκιο 50 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου.

κλιμάκια

Συγκεκριμένα οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τον σεισμό:

Μεσοχώρι Ελασσόνας

Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας καταγράφηκαν μέχρι στιγμής τα εξής:

  • ζημιές σε περισσότερα από 30 σπίτια
  • ζημιές σε μία εκκλησία και ένα σχολείο

Ευτυχές είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Παράλληλα, τραυματιοφορείς έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο.

Σημειώνεται ότι, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, παρά το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές, για προληπτικούς λόγους, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες θα πραγματοποιηθούν ενδελεχείς έλεγχοι.

σεισμός
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
σεισμός
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Κουτσόχερο της Λάρισας

Στο Κουτσόχερο της Λάρισας καταγράφηκαν μέχρι στιγμής τα εξής:

  • κατάρρευση της εκκλησιάς του Αγ. Νικολάου του 17ου αιώνα
  • σοβαρές ζημιές έχει στην νεότερη εκκλησία του χωριού
  • έξι κατοικίες έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλες
  • ζημιές σε 30 σπίτια

Παράλληλα, κλιμάκια στη Λάρισα σπεύδουν στα σημεία που έχουν αναφερθεί ζημιές σε περίπου 70 πολυκατοικίες και σπίτια.

Μάλιστα ζημιές έχουν καταγραφεί και στα χωριά Μάνδρα και Ραχούλα του δήμου Λαρισαίων.

Ενώ πιθανό είναι να χρειαστεί ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρι να επανέλθει η διαύγεια και η καθαρότητα στο νερό της Λάρισας, καθώς υπέστη ζημιά γεώτρηση κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Δαμάσι Τυρνάβου

Στο Δαμάσι Τυρνάβου, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τα εξής:

  • κατάρρευση περισσότερων από 70 σπιτιών
  • το δημοτικό σχολείο κρίθηκε κατεδαφιστέο

Σημειώνεται ότι, το σχολείο υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί στον Τύρναβο στις εγκαταστάσεις του International School που λειτουργεί στο πρώην Νατοϊκό Στρατηγείο.

Δύσκολη νύχτα για δεκάδες οικογένειες

Δύσκολη νύχτα έζησαν δεκάδες οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ακατοίκητα σπίτια τους.

πληγέντες σεισμού
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Αρκετοί από αυτούς έμειναν σε σκηνές που μοιράστηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή:

  • 100 σκηνές
  • 10 γεννήτριες
  • 2.000 κουβέρτες
  • 200 υπνόσακους
  • 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό
σεισμός
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
σκηνές
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει 150 σκηνές και οι Ένοπλες Δυνάμεις 32, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών, ενώ κάποιοι άλλοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητα τους, αρνούμενοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν μπορούν να περάσουν τη νύχτα σπίτια τους.

Διαφήμιση