Αρχική Διάστημα Αστεροειδής σε μέγεθος τεράστιου λόφου θα προσπεράσει τη Γη

Αστεροειδής σε μέγεθος τεράστιου λόφου θα προσπεράσει τη Γη

0
αστεροειδής
Διαφήμιση

Ένας αστεροειδής σε μέγεθος ενός τεράστιου λόφου αναμένεται να προσπεράσει τη Γη αργότερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα ανησυχητικό γεγονός, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ο αστεροειδής, που είναι επίσημα γνωστός από τη NASA ως 231937 (2001 FO32), αναμένεται να διαπεράσει την Γη σε απόσταση 1,25 εκατομμυρίων μιλίων στις 21 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την εαρινή ισημερία.

Η διάμετρος του ανέρχεται περίπου σε 0,5 έως 1 μίλι, καθιστώντας τον ως τον μεγαλύτερο από το περίπου 97% των αστεροειδών, αλλά μικρό σε σύγκριση με τους μεγάλους αστεροειδείς, σύμφωνα με το Space Reference. 

Ένα “δυνητικά επικίνδυνο” γεγονός

Αυτό η απόσταση είναι αρκετά κοντινή ώστε η NASA να το χαρακτηρίσει το γεγονός ως «δυνητικά επικίνδυνο» στη βάση δεδομένων της για τους αστεροειδείς κοντά στη Γη.

“Αυτή είναι η πλησιέστερη προβλεπόμενη προσέγγιση το 2021 για οποιονδήποτε μετρίως μεγάλο αστεροειδή, όπου το” μέτριο μεγάλο “σημαίνει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες μέτρα σε μέγεθος”, δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη, στο CBS News.

Ωστόσο, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο πρόσκρουσης, και οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία του.

Ένας από τους ταχύτερους βράχους

Παράλληλα, πρόκειται για έναν από τους ταχύτερους διαστημικούς βράχους, καθώς θα κινηθεί με ταχύτητα περίπου 77.000 μίλια την ώρα ή 21 μίλια το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το EarthSky.

Σημειώνεται ότι, οι αστεροειδείς χαρακτηρίζονται ως «δυνητικά επικίνδυνοι» όταν έρχονται σε απόσταση περίπου 4,65 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη και έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 500 πόδια. 

Ορατός με τηλεσκόπιο

Στο φωτεινότερο σημείο του, ο διαστημικός βράχος θα εξακολουθεί να είναι «πολύ αχνός» για να τον δει κανείς με γυμνό μάτι, είπε ο Chodas. Ωστόσο, θα είναι πιθανόν ορατός με τηλεσκόπιο.

“Μια συναρπαστική πτυχή των αστεροειδών είναι ότι οι παρατηρητές που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια μπορούν να τα εντοπίσουν ως φαινομενικά αργά κινούμενα αστέρια“, αναφέρει το EarthSky.

“Απαιτούνται συνήθως τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά για τους χρήστες τηλεσκοπίου να εντοπίσουν την κίνηση ενός διαστημικού βράχου μπροστά από το αστέρι του. Αλλά ο αστεροειδής 2001 FO32 θα περάσει από τη Γη με τόσο γρήγορο ρυθμό που, όταν είναι στο πιο κοντινό σημείο, οι παρατηρητές που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια 8 ιντσών ή μεγαλύτερα μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την κίνησή του, την κίνηση του μπροστά από τα αστέρια, σε πραγματικό χρόνο. ”

Πηγή: cbsnews.com

Διαφήμιση