Αρχική Αφιερώματα 200 χρόνια 1821-2021: Μηνύματα βαθιάς φιλίας από τους ξένους ηγέτες για την...

200 χρόνια 1821-2021: Μηνύματα βαθιάς φιλίας από τους ξένους ηγέτες για την ιστορική μας επέτειο

0
επίσημο δείπνο
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Διαφήμιση

Γράφει η Αγγελική Γυπάκη

Θερμά μηνύματα φιλίας και θαυμασμού προς στη Ελλάδα και το Ελληνικό Πνεύμα απέστειλαν διεθνώς από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, οι επίσημοι προσκεκλημένοι ξένοι ηγέτες από τις τρεις χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εθνική μας ανεξαρτησία.
Την εθνική μας επέτειο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Άντρη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φρανσουά Παρλί.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στην συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τη Γαλλίας Αγγλίας και Ρωσίας και το φιλλεληνικό κίνημα της εποχής τόνισε ότι: ” Η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνο ελληνική. Αντιθέτως, φέρει την καθολικότητα και οικουμενικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχή της. Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα με πρώτη την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και το διάλογο των πολιτισμών” και υπογράμμισε ότι “η Δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται με την συγκυρία”.
Ενώ στην αντιφώνηση του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: “Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε να συνενώσει το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι του πολυάριθμου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας“.
Ελευθερία ή Θάνατος”  το μήνυμα τότε και… τώρα με τον ελληνισμό όπου γης να γιορτάζει την εθνική μας γιορτή “ντυμένος” με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Θερμά μηνύματα από τους ξένους ηγέτες

Θερμό μήνυμα φιλίας εξέπεμψε ο πρίγκηπας Κάρολος αναφερόμενος και στους συγγενικούς δεσμούς της οικογένειας του με την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε μάλιστα, χαρακτηριστικά, “το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες μας και τις δημοκρατίες μας”.
“Ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλετε σε έναν ήρωα… αλλά στη θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων”… “τρέφω μεγάλο σεβασμό για το σθένος του ελληνικού λαού κ με συγκινεί ιδιαίτερα η ανθεκτικότητα των νέων της Ελλάδας” υπογράμμισε σε προσωπικό τόνο ο πρίγκιπας Κάρολος και επεσήμανε:
“Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες έτσι είναι και το μέλλον μας” και κατέληξε στα ελληνικά: “χαίρε ω χαίρε ελευθερίας Ζητώ η Ελλάς“.
Ο Πρωθυπουργός Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ βαθύτερες στο χρόνο και πρόσθεσε: “Πολεμήσαμε δίπλα δίπλα ,μας συνδέει η ιστορία μας και η βαθιά φιλία μας”.
Θερμό μήνυμα απέστειλε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφερόμενος στον εορτασμό του έτος Ελλάδας – Ρωσίας, ως μία ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.
Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φρανσουά Παρλί μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την αδερφή Ελλάδα, λέγοντας: “Το να είσαι φιλέλληνας σημαίνει ελευθερία δικαιοσύνη αλληλεγγύη αυτά όλα όσα υπερασπιζόταν ο Κολοκοτρώνης ο Μπότσαρης και όσοι μάχονταν τότε” είπε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.”

Με συγκινητικά λόγια τιμούν την Ελλάδα μεγάλοι ηγέτες

Υπέρτατη τιμή με συγκινητικά λόγια επεφύλαξαν για την Ελλάδα στα μηνύματά τους για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, δύο από τους πιο ισχυρούς και πλέον φιλέλληνες ηγέτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής σήμερα.
Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, “την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας”.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι “η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο ένα φως για την Ευρώπη”, ενώ μάλιστα κλείνοντας είπε στα ελληνικά “η δική σας ελευθερία είναι η δική μας“.

 

Προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σακελαροπούλου
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

“Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Eπανάστασης. Οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική. Μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός.

Στη Γαλλία, ο φιλελληνισμός είχε βαθιές ρίζες. Στη συλλογή των «Ανατολικών» ποιημάτων του, ο Βίκτωρ Ουγκώ αφηγείται, μέσω των ηρωικών μορφών της επανάστασης (του Κανάρη, του Μπότσαρη και του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ), τις τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου. Ο κορυφαίος ρομαντικός ζωγράφος Ντελακρουά απέδωσε μοναδικά το τραγικό γεγονός της Σφαγής της Χίου. Στη Βρετανία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η ανάμιξη του νομομαθούς Τζέρεμι Μπένθαμ στην Ελληνική Επανάσταση, όπως και η πλούσια δράση των φιλελλήνων του Λονδίνου. Αξεπέραστη, όμως, παραμένει στη μνήμη μας η θυσία του εμβληματικού Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα, στο Μεσολόγγι.

Γράφει γι’ αυτήν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Λευθεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί / τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάϊρον το κορμί (…) Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον κάνει ενώ σε χαιρετά η Πατρίδα των Ελλήνων, κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά». Η Επανάσταση βρήκε επίσης απήχηση στη Ρωσία, με πολλά δημοσιεύματα στα περιοδικά της εποχής. Στις παραδουνάβιες περιοχές συμμετείχαν στην εξέγερση υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ρώσοι αξιωματικοί. Κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωσαν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων. «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου», έγραφε ο Αλεξάντρ Πούσκιν.

Έλληνες με στενές σχέσεις με τη ρωσική άρχουσα τάξη, όπως ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στον αγώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις επέδρασαν καταλυτικά στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Η παρέμβασή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων.

Οι Έλληνες πολέμησαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21. Στο «Σάλπισμα Πολεμιστήριον» του Αδαμάντιου Κοραή προτάσσεται χαλκογραφία που παριστάνει την Ελλάδα ημίγυμνη, ανάμεσα στα ερειπωμένα μνημεία της αρχαιότητας, με σχισμένα ενδύματα, πληγωμένη και ματωμένη, ενώ δίπλα της, σαρικοφόρος Τούρκος κραδαίνει το σπαθί του.

Δεν αγωνίστηκαν, όμως, οι πρόγονοί μας μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών.

Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα. Η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας. Ωστόσο, η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της.

Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση.

Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας. Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, πολλοί αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου. Μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Distinguished guests,

Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή.

Σας ευχαριστώ.”

Αντιφώνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

“Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τον  ηρωικό αυτόν αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα  από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας  στο  υπαρξιακό  ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».

Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.

Και τούτο, γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της  πολυάριθμης  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αντιφώνηση του Πρίγκηπα της Ουαλίας Καρόλου

Κάρολος
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

“Καθώς όλοι μας εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας στο πλαίσιο ενός έτους αδιανόητων μέχρι σήμερα μεταβολών, προκειμένου να θέσουμε τον κόσμο μας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και οι προσδοκίες του 1821 θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ενδεχομένως, πηγή έμπνευσης για εμάς. Και πάλι, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των Εθνών μας, αλλά και του μοναδικού αυτού πλανήτη που μοιραζόμαστε. Από την πλευρά μου, για να υποστηρίξω αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσω έναν χάρτη πορείας που θα τοποθετεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τη Φύση στο επίκεντρο της οικονομικής μας μετάβασης. Αποκάλεσα αυτό το σχέδιο “Terra Carta” και με συγκινεί βαθύτατα το γεγονός ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό.

Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!

Ζήτω η Ελλάς! “

Διαφήμιση