Αρχική Καταστροφές 2 δις τόνοι διοξειδίου άνθρακα σε θαλάσσια οικοσυστήματα της Αυστραλίας

2 δις τόνοι διοξειδίου άνθρακα σε θαλάσσια οικοσυστήματα της Αυστραλίας

0
θάλασσα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τρεις θαλάσσιοι χώροι Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Αυστραλία αποθηκεύουν δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό αναφέρει η UNESCO, που κυκλοφόρησε την πρώτη παγκόσμια επιστημονική αξιολόγηση των οικοσυστημάτων «γαλάζιου άνθρακα». Τα οποία διπλασιάζονται ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση αυτών των περιβαλλοντικών οικοτόπων θα μπορούσε να είναι «κρίσιμη» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της ποσότητας του άνθρακα που αποθηκεύεται εκεί.

2 δις τόνοι διοξειδίου άνθρακα στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Οι τρεις τοποθεσίες που αναφέρονται είναι ο Great Barrier Reef στο Queensland, ο Shark Bay και η ακτή Ningaloo στη Δυτική Αυστραλία.

Παρόλο που οι τοποθεσίες αυτές αποτελούν λιγότερο από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, στεγάζουν το 15% των περιουσιακών στοιχείων μπλε άνθρακα στην  θάλασσα, στα παλιρροιακά έλη και στα μαγγρόβια.

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα είναι κλειδωμένα σε αυτά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι περιοχές ονομάζονται «νεροχύτες άνθρακα». Ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή δεξαμενών βλάστησης ή νερού που αποθηκεύουν άνθρακα για αόριστο χρονικό διάστημα.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ένας από τις μεγαλύτερες καταβόθρες άνθρακα. Απορροφώντας το ένα τέταρτο του άνθρακα που απορροφούν τα δάση σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο.

«Οι καταβόθρες άνθρακα συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της απομόνωσης του άνθρακα.
Που μειώνει τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Ερνέστο Οτόνε Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO.

Τα μπλε οικοσυστήματα άνθρακα διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο στην ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και άνθρακα. Ως φυτώρια και ενδιαιτήματα για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων και χερσαίων ειδών, στην προστασία των ακτών.

Καθώς και στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων».

Γιατί είναι σημαντικοί οι θαλάσσιοι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Οι θαλάσσιοι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Λειτουργούν ως θεματοφύλακες των μεγαλύτερων οικοσυστημάτων μπλε άνθρακα στον κόσμο.

Αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, των απορριμμάτων και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή αποθηκεύουν τόσο πολύ άνθρακα, τα οικοσυστήματα του μπλε άνθρακα γίνονται πηγές εκπομπών CO2 όταν υποβαθμίζονται ή καταστρέφονται.

Η προστασία και η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στρατηγικές για τον μπλε άνθρακα σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τη διατήρηση της θάλασσας και μαγγροβίων. Καθώς και την επέκταση στην υδατοκαλλιέργεια φυκιών.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένα σύστημα πιστώσεων άνθρακα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χώρες κερδίζουν πιστώσεις για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των κατεστραμμένων περιοχών. Ενθαρρύνοντας έτσι την καλύτερη προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα τους.

Διαφήμιση