Αρχική Επιλεγμένα Το Αδριάνιο Υδραγωγείο “ζωντανεύει” μετά από 19 αιώνες στο Χαλάνδρι

Το Αδριάνιο Υδραγωγείο “ζωντανεύει” μετά από 19 αιώνες στο Χαλάνδρι

0
Annotation 2020 12 10 113233

Σύνταξη: ecozen.gr

To αρχαίο Αδριάνιο Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι “ζωντανεύει” και πάλι 19 αιώνες μετά την αποπεράτωσή του και την πρώτη λειτουργία του όχι μόνο ως αξιοθέατο αλλά και ως στοιχείο της καθημερινότητας του Χαλανδρίου. Με αρδευτικά δίκτυα και κοινότητες νερού, με μια μεγάλη ανάπλαση από το σημείο του μνημείου έως το κέντρο της πόλης και με συστράτευση των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα, μέσω του έργου με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ, αποδίδονται πάνω από 8 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου στους πολίτες.

Αυτό είναι το όραμα πίσω από το έργο Cultural Hidrant (Cultural Hidden Identities ReAppear through NeTworks of water), όπως το συνόψισε ο συντονιστής του έργου και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Χαλανδρίου κ. Κώστας Γερολυμάτος στην επίσημη έναρξη του προγράμματος, που έγινε διαδικτυακά, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. 

Το Cultural Hidrant προβλέπει τις παρακάτω δράσεις:

Δημιουργία του πρώτου αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή

Πυρήνας του προγράμματος είναι να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο. Θα οργανωθούν δύο αντλιοστάσια για τη δημιουργία του πρώτου αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή. Δημόσιοι χώροι και κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πότισμα το νερό του υδραγωγείου. Από τα δύο σημεία υδροληψίας θα γεμίζουν υδροφόρες που θα μεταφέρουν νερό στις γειτονιές της πόλης ολοκληρώνοντας το δίκτυο.

Μεγάλη ανάπλαση θα συνδέσει το μνημείο με το κέντρο της πόλης

Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση. Θα αναδειχθούν οι περιοχές των δύο αντλιοστασίων, συνδέοντας το μνημείο με τη Ρεματιά Χαλανδρίου και το κέντρο της πόλης.

Ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού

Το σύνολο του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το υδραγωγείο, από μαρτυρίες κατοίκων που έχουν αποτυπωθεί στην προφορική ιστορία της πόλης μέχρι πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο και ντοκουμέντα από το εσωτερικό του θα οργανωθούν για πρώτη φορά και θα αποτελέσουν δημόσια προσβάσιμα υλικά μέσα από ψηφιακές εφαρμογές.

Αλληλέγγυα οικονομία νερού

Στο τελείωμά του το Cultural Hidrant θα δημιουργήσει μία αλληλέγγυα οικονομία νερού, μια συλλογικότητα που με τη βοήθεια του Δήμου θα διαχειριστεί το δίκτυο και τη σχέση που θα έχει δημιουργηθεί ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. 

Ευρεία συμμετοχή της Κοινότητας

Βασική παράμετρος η συμμετοχή της κοινότητας στην ανάπτυξη του προγράμματος. Επτά σχολεία (3ο -6ο – 8ο Γυμνάσιο, παιδιά και γονείς από το 7ο Γυμνάσιο και 2ο -3ο -4ο Λύκειο καθώς και το 12ο Δημοτικό) θα συμμετάσχουν με διάφορους ρόλους είτε σχεδιάζοντας τους χώρους γύρω από το σχολείο τους, που θα αναπλαστούν και θα ποτιστούν από το Αδριάνειο, είτε την ίδια την αυλή τους είτε οργανώνοντας τμήματα της διαχείρισης του εγχειρήματος.

Εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού θα γίνουν σε κάθε σχολείο ενώ πληθώρα δράσεων ανάδειξης μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθούν στις γειτονιές και στο Φεστιβάλ Ρεματιάς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Το μνημείο ενσωματώνεται λειτουργικά στην καθημερινότητα

Τους συμμετέχοντες στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας ότι το Χαλάνδρι με την υλοποίηση του έργου καλείται να ανταποκριθεί σε μια εξαιρετικά μεγάλη τριπλή πρόκληση:

«Για τον δήμο Χαλανδρίου αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση Πρώτα από όλα να υλοποιήσει την επανεισαγωγή ενός εμβληματικού αρχαίου μνημείου στην καθημερινή ζωή μιας σύγχρονης πόλης, στοχεύοντας στην χρήση του όχι κυρίως ως αξιοθέατου αλλά ως λειτουργική ενσωμάτωση του μέσω της χρήσης του νερού με την δημιουργία αρδευτικών δικτύων και κοινοτήτων νερού.

Παράλληλα να πραγματοποιήσει μια μεγάλη ανάπλαση, αποδίδοντας στους πολίτες πάνω από 8 στρέμματα νέων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου και περιπάτου, συνδέοντας το μνημείο με τη Ρεματιά και το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας μια διαδρομή αναφοράς, τοπόσημο και πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Τέλος να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση των πιο δημιουργικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας τόσο μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού, όσο και της συλλογικής επικαρπίας των αποτελεσμάτων του έργου. Η συμμετοχή τόσων καταξιωμένων στο χώρο τους εταίρων του έργου μας γεμίζουν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Έργο προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ και 7 εταίρων

Το 80% του προϋπολογισμού των 3,9 εκατ. ευρώ προέρχεται από την κοινοτική χρηματοδότηση. Η περάτωση του έργου προβλέπεται τον Ιούλιο του 2023.

Στην εναρκτήρια συνάντηση τους εταίρους εκπροσώπησαν οι Αλ. Αλεξανδροπούλου από το Δήμος Χαλανδρίου, η Σ. Τσάδαρη από τον Συνεταιρισμό Μηχανικών Commonspace, ο Γ. Σαχίνης από την ΕΥΔΑΠ, η Ι. Σκουνάκη από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο  – MEDINA, η Ε. Ηλιοπούλου από το Ινστιτούτο περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, η Η. Νανοπούλου από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες» και η Ν. Σώκου από την ΑΜΚΕ «ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ».

Καλή αρχή στην προσπάθεια ευχήθηκαν ο υπεύθυνος Διαχειριστής του έργου από την γραμματεία του προγράμματος Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) κ. Ηρακλής Στάμος και η κ. Αντιγόνη Κοτανίδη από το Δήμο Αθηναίων, μεταφέροντας την εμπειρία από την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος.

Εκτός από τα μέλη της διοίκησης του Δήμου στην εναρκτήρια συνάντηση του Cultural Hidrant συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μέλη συλλόγων της πόλης και απλοί πολίτες.  

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here