Αρχική COVID-19 Στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για 60-64 ετών με το εμβόλιο της...

Στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

0
astrazenecavaccine2 1025x559 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60 με 64 ετών. Αφορά περίπου 400.000 δόσεις, με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με την απόφαση.

Πότε ανοίγει πλατφόρμα των ραντεβού

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Τότε θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

εμβόλιο AstraZeneca

Δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στους άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο, όπως αποφάσισε η Επιτροπή δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στους άνω των 65 ετών

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, η Επιτροπή Εμβολιασμών «μπλόκαρε» επισήμως το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

«Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή».

εμβόλιο

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας του εμβολίου, σύμφωνα με την Επιτροπή

Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα:

  • Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.
  • Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
  • Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών. Συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας. Και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.
  • Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους. Και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
εμβόλιο/κορονοϊός
Εικόνα: pixabay/viarami

Τι συνιστά η Επιτροπή

  • Tον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα δεδομένα της μελέτης για άτομα άνω των 55 ετών δεν ήταν αρκετά.

«Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει προστασία, δεδομένης της ανοσολογικής απόκρισης που έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Και βάσει της εμπειρίας από άλλα εμβόλια», ανέφερε ο ΕΜΑ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔ. Φραγκάκης: «Αξιοποιούμε υγειονομικά «όπλα» και τεχνολογικά εργαλεία για την ανάκαμψη του τουρισμού»
Επόμενο άρθρο“Συμμαχία” του Athens Film Office και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με “πυρήνα” το Σεράφειο