Αρχική Πολιτισμός Πύργος Παλατάκι: Μετατρέπεται σε πολιτιστικός προορισμός

Πύργος Παλατάκι: Μετατρέπεται σε πολιτιστικός προορισμός

0
Παλατάκι Χαϊδάρι
Εικόνα: el.wikipedia.org
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε έργα αποκατάστασης αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου, μετατρέποντας τον ιστορικό Πύργο Παλατάκι και τα όμορά του διατηρητέα κτίρια “ Ν.Γύζη” και “ κτίριο Σταύλων – Ιστορικό”, σε έναν νέο πολιτιστικό προορισμό.

«Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στο Χαϊδάρι ένα σημείο αναφοράς για τις τέχνες και τον πολιτισμό με ακτινοβολία που θα ξεπερνά τα όρια του Δήμου», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός.

To Παλατάκι

Το Παλατάκι είναι ένα διατηρητέο κτίριο που ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 1979.

Σημειώνεται ότι, στην θέση αυτή έλαβε χώρα η Μάχη του Χαϊδαρίου το 1826.

Αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο φρουριακός χαρακτήρας, οι ραδινές αναλογίες και τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία.

Το Παλατάκι, φιλοδοξεί τώρα να μετατραπεί σε έναν σημαντικό πολιτιστικό πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στο γειτονικό νεοκλασσικό κτίριο που λειτουργούσε ως ο ξενώνας της έπαυλης, έχουν βρεθεί μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες του Νικολάου Γύζη με θέμα τις “ 4 Εποχές”.

Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ

Για να μετατραπεί το Παλατάκι σε πολιτιστικό προορισμό, ο Δήμος Χαϊδαρίου εξασφάλισε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, Πύργος «Παλατάκι», κτίριο Ν. Γύζη και κτίριο Στάβλων (Ιστορικό).

Παράλληλα, με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου Παλατάκι και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτιρίου “ Ν. Γύζη”, που φιλοτέχνησε ο Έλληνας ζωγράφος.

«Η αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών κτιρίων που βρίσκονται στον ιστορικό τόπο Παλατάκι ήταν από τα πρώτα έργα που εισηγηθήκαμε και διεκδικήσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και το έργο υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ με πλήρως ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Διαφήμιση