Αρχική Επιλεγμένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα

0
ιαματικά λουτρά

Σύνταξη: ecozen.gr

«Ο τουρισμός υγείας θα πρέπει να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά-Covid εποχή», είναι το μήνυμα που στέλνει το Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU), που υπέγραψαν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (ΕLITOUR).

Στόχος του Μνημονίου, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, για την προώθηση της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μία νέα εποχή για την τόνωση των σχετικών επενδύσεων αλλά και της απασχόλησης.

Η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι, την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Σε 47 δισ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος του τουρισμού υγείας

Ο τζίρος του τουρισμού υγείας, μόνο στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ.

Η αξιοποίηση μάλιστα του πεδίου αυτού, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο και για τους Έλληνες γιατρούς και επιστήμονες ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα μας.

Προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων

Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της.

Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων

Η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών προσανατολίζονται στους εξής λόγους:

  • ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της Υγείας
  • αναζήτηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος
  • συνθήκες διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους πληθυσμούς

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται σημαντικές περικοπές από τα συστήματα δημόσιας κάλυψης της περίθαλψης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των δυνητικών ασθενών/πελατών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες..

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι τουρίστες δείχνουν σαφή προτίμηση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, με την αυξανόμενη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων για τα νοσοκομεία και τις κλινικές.

Γ. Σμυρλής: “Μια νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα”

Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, υπογράμμισε:

«Χαίρομαι που η Enterprise Greece, πρωτοστατεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία, έχοντας ως συνεργάτη και συνοδοιπόρο, την Elitour και τον Πρόεδρό της τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση και το έργο του, τόσο στον ιατρικό χώρο, όσο και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τους οποίους υπηρέτησε και υπηρετεί με επιτυχία.

Η σημερινή υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διοργάνωση από κοινού δράσεων, οι οποίες θα προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία.

Επιπλέον, νέες επενδύσεις στον χώρο αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση ενός ανώτερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Παράλληλα, ευελπιστούμε πως με τον τρόπο αυτό, θα μπει φρένο στο brain drain των Ελλήνων επιστημόνων υγείας.»

Γ. Πατούλης: “Είναι φανερό ότι σήμερα υπογράψαμε ένα μεγάλο στοίχημα”

Αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕLITOUR και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Ο τουρισμός υγείας θα πρέπει να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά-Covid εποχή. H Ελλάδα, πρέπει να ανήκει στις πρώτες χώρες που οι διεθνείς τουρίστες υγείας θα επιλέξουν για τις θεραπείες τους μόλις παρέλθει η κρίση της πανδημίας.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η ΕΛΙΤΟΥΡ θα αποτελέσει τον Εθνικό Διαμεσολαβητικό Εταίρο στη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων που επιθυμούν να συστρατευτούν σε κοινές επιχειρηματικές δράσεις στον χώρο του τουρισμού υγείας.

Ξεκινάμε λοιπόν να προσφέρουμε σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, νέες προοπτικές, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την επαφή με πρωτοπόρες πρακτικές και τη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων, στοχεύοντας στα μέγιστα οφέλη που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε λοιπόν όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού υγείας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της ΕΛΙΤΟΥΡ με σκοπό να προχωρήσουμε με γοργό βήμα για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας».

Ο Πατούλης μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν από την υπογραφή του μνημονίου, όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς η άνθιση του τουρισμού υγείας θα δώσει νέα ώθηση ενισχύοντας σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και κατέληξε:

«Είναι φανερό ότι σήμερα υπογράψαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε».

Γ. Φιλιόπουλος: “Ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, επεσήμανε στην ομιλία του πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ.

«Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Φιλιόπουλος.

Π. Μαμαλάκης: “Η δυναμική των δύο φορέων προδιαγράφει μόνο την επιτυχία”

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης, εξήγησε τους άξονες υλοποίησης της συνεργασίας:

«Συστήνεται άμεσα κοινή συντονιστική επιτροπή από τους δύο φορείς για να φέρουν σε πέρας αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα. Ξεκινάμε με σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διαχείριση περιστατικών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας της Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής μεταξύ άλλων και με Προγράμματα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Δράσης, για τη δικτύωση Ελληνικών φορέων Υγείας με ξένους επενδυτές.

Θα διοργανώσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και webinars που θα ενημερώνουν και θα προσκαλούν διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα προς εξεύρεση πιθανών στρατηγικών εταίρων και θα συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιούνται από την ENTERPRISE GREECE, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων δυνητικών επενδυτών.

Η δυναμική των δύο φορέων προδιαγράφει –εκτιμώ –μόνο την επιτυχία. Τα 27 δις συναλλάγματος που μπορούν να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate, είναι η ευκαιρία να γίνουν πράξη ξεκινώντας από τώρα».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here