Αρχική COVID-19 Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και take away-Ανοικτό το ενδεχόμενο 2.000...

Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και take away-Ανοικτό το ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων την ημέρα

0
take away
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλαγές ισχύουν από σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, σε καφετέριες και όσα καταστήματα εστίασης που είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away.
Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο των επιχειρήσεων εστίασης.

Η ρύθμιση αυτή, ισχύει τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις «κόκκινες», αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης («κίτρινο»).

Η τροποποίηση της απόφασης, αφορά το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 της ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας. Για το διάστημα από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ Β’ 341).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα. Χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών».

Όσοι δεν πειθαρχήσουν στο μέτρο – πολίτες και υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης – θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ

«Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.

  • Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο.
  • Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη».

Σημειώνεται πως τα παραπάνω τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «η παρούσα ισχύει από την 2α Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00».

Δύσκολη η κατάσταση

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».
Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Όπως υπογράμμισε το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων».

Ανοικτό το ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων την ημέρα

Δράση τώρα, συνιστά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγγιάνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου.
Με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών.

«Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων τον χαρακτήρισε προβλέψιμο. Συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.

Ο καθηγητής τόνισε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Ν. Χαρδαλιάς: «Στο τραπέζι και γενικό lockdown αν δυσκολέψει η κατάσταση»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου είπε πως το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι.
Υπογραμμίζοντας, πως «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας».

 

Διαφήμιση