Αρχική Special Topics Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις

0
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι κύριες αιτίες χρόνιων παθήσεων και θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Συχνά προκαλούνται από ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και οι κακές δίαιτες.

Τώρα μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μια άλλη αιτία. Την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μακροχρόνια έκθεση σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια – λεπτά σωματίδια- αυξάνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτό αποκαλύπτουν ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 500 ασθενείς χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, 40 από τους ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.
Συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Υψηλότερο κίνδυνο τέτοιων συμβάντων παρουσίασαν οι ασθενείς που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, αναφέρουν οι επιστήμονες.

ρύπανση
Φώτο: academic.oup.com

«Ο κίνδυνος τους αυξήθηκε ακόμη και μετά την καταγραφή των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και άλλων βασικών συγχύσεων», σημειώνουν οι ειδικοί.

Ο πιθανός λόγος είναι οι μικροσκοπικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι. Που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενεργοποιώντας την παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων στο μυελό των οστών, η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει φλεγμονή στις αρτηρίες.

Τι έδειξε η έρευνα

Όπως γράφουν οι ερευνητές «οι δοκιμές απεικόνισης που αξιολόγησαν την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων και ιστών έδειξαν ότι αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν επίσης υψηλότερη δραστηριότητα μυελού των οστών.

Υποδηλώνοντας αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων (μια διαδικασία που ονομάζεται λευκοποίηση) και αυξημένη φλεγμονή των αρτηριών.

Πρόσθετες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η λευκοποίηση σε απόκριση στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια αιτία που προκαλεί αρτηριακή φλεγμονή».

Η σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανση και καρδιαγγειακών παθήσεων

Η σχέση μεταξύ έκθεσης σε χρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντική.

Τα ευρήματα εμπλέκουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Και προτείνουν θεραπευτικούς στόχους πέραν του μετριασμού της ρύπανσης για τη μείωση των καρδιαγγειακών επιπτώσεων της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όποτε φεύγουν από το σπίτι.

Κίνδυνος ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο

Μια άλλη νέα μελέτη ερευνητών διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια μπορεί να καταλήξουν να αναπνέουν σε μεγάλες ποσότητες ρύπων που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

«Φυσικά, υπάρχει ένα εύρος έκθεσης που εξαρτάται από το πόσο καιρό βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, παρατηρεί η Ααλέχια Ρέντνταμ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Καθώς και από τις ενώσεις εκπέμπει το αυτοκίνητο σας».

Εννέα στους 10 ανθρώπους που ζουν στις κομητείες του Λος Άντζελες, του Σαν Ντιέγκο, του Πορτοκαλιού, της Σάντα Κλάρα και της Αλαμήντα έχουν τουλάχιστον 10% αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την εισπνοή χημικών ουσιών.
Όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεϋδη μέσα στα αυτοκίνητα τους ακόμα και σε σχετικά μικρές μετακινήσεις.

Ωστόσο τόσο το βενζόλιο όσο και η φορμαλδεϋδη χρησιμοποιούνται ευρέως από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα ηλιακό πάνελ που λειτουργεί τη νύχτα
Επόμενο άρθροΦασόλια γίγαντες με λουκάνικο στο φούρνο από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ