Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ένα ηλιακό πάνελ που λειτουργεί τη νύχτα

Ένα ηλιακό πάνελ που λειτουργεί τη νύχτα

0
ηλιακό πάνελ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι αρκετά βολικοί τη μέρα όταν ο ήλιος λάμπει. Αλλά όχι τη νύχτα στο σκοτάδι. Όμως όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τώρα πια υπάρχει ηλιακό πάνελ που λειτουργεί και τη νύχτα, σύμφωνα με τους καθηγητές από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis Τζέρεμι Μουντέι και Τριστάν Ντεπ.

Οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει μια νέα ηλιακή κυψέλη που μπορεί να παράγει έως και 50 watt ισχύος ανά τετραγωνικό μέτρο τη νύχτα, υπό ορισμένες συνθήκες.

Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο της κανονικής παραγωγής ηλιακού συλλέκτη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το νέο πάνελ λειτουργεί με τον τρόπο που κάνει ένα κανονικό ηλιακό στοιχείο, αλλά αντίστροφα.

Σε αντίθεση με ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο, ένα λεγόμενο θερμοπαραγωγικό στοιχείο παράγει ενέργεια εκπέμποντας θερμότητα στο περιβάλλον του. Και στον νυχτερινό ουρανό εκπέμπει υπέρυθρο φως επειδή είναι θερμότερο από το διάστημα.

πάνελ νύχτα
Φώτο: Τζέρεμι Μουντέι / Τριστάν Ντεπ

Η νέα συσκευή, που ονομάζεται αντι-ηλιακό στοιχείο, συλλέγει αυτήν την ακτινοβολία για να τη μετατρέψει σε ηλεκτρισμό με τον ίδιο τρόπο που ένα συμβατικό ηλιακό κύτταρο απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να παράγουν σημαντική ποσότητα ενέργειας. Και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του δικτύου ισχύος κατά τη διάρκεια του κύκλου ημέρας-νύχτας.

Ακόμα καλύτερα, η νέα συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και την ημέρα. Αρκεί να είναι προστατευμένη από το άμεσο ηλιακό φως.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ, μπορεί να λειτουργήσει όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Διαφήμιση