Αρχική Περιβάλλον Ποιες 10 χώρες ηγούνται της πράσινης ανάπτυξης

Ποιες 10 χώρες ηγούνται της πράσινης ανάπτυξης

0
Ελβετία
Ελβετία
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Από τη διεύρυνση της ανισότητας του πλούτου έως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης, η αυξανόμενη εστίαση στην παγκόσμια βιωσιμότητα είναι σαφές σημάδι των καιρών. Και φαίνεται πως κάποιες χώρες τα έχουν πάει αισθητά καλύτερα σε αυτό, θέτοντας τον πήχη της πράσινης ανάπτυξης αρκετά ψηλά, αποτελώντας παράδειγμα για τις υπόλοιπες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όταν εφαρμόζεται το ήθος βιωσιμότητας συνδυαστικά στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, συνήθως αποδίδει καλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους και τις οικονομίες. Επομένως το όφελος από την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σε κάθε έκφανσή του προστιθέμενη αξία για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας, καλύτερη υγεία και άλλα οφέλη.

Ευρετήρια όπως ο δείκτης περιβαλλοντικής απόδοσης του Yale (EPI) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί τόσο για την μέτρηση εθνικών προσπαθειών αειφορίας, όσο και για τη σύγκριση μεταξύ των χωρών, αλλά και για την άνοδο του πήχη στην πράσινη ανάπτυξη.

Οι 10 καλύτεροι

Η έκθεση του EPI που χρησιμοποιεί 32 δείκτες περιβαλλοντικής υγείας για να κατατάξει 180 οικονομίες σύμφωνα με το πόσο αειφόρες είναι αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ως εξής με σειρά κατάταξης:

  1. Δανία
  2. Λουξεμβούργο
  3. Ελβετία
  4. Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Γαλλία
  6. Αυστρία
  7. Φινλανδία
  8. Σουηδία
  9. Νορβηγία
  10. Γερμανία

H Ελλάδα, βρίσκεται πλέον στην 25η θέση της κατάταξης, ενώ είναι στην επιμέρους περιφερειακή κατάταξη της Ανατολικής Ευρώπης.

Greenest Countries in the World Supplemental EPI Index
Κάθε κατηγορία συγκεντρώνει διαφορετικό ποσοστό ανάπτυξης των επιμέρους δεικτών και έτσι διαμορφώνεται συνολική εικόνα Πηγή εικόνας: visualcapitalist.com

Οι δείκτες λαμβάνουν υπόψη, διάφορους παράγοντες για να προσφέρουν μια συνολική εικόνα βιωσιμότητας, έτσι μια χώρα μπορεί για παράδειγμα να έχει σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά να έχει πολύ κακή για την υγεία ποιότητα πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το συνολικό της σκορ και άρα η θέση της στην κατάταξη.

Προτεραιότητα στη θαλάσσια προστασία

Συνεπώς, διάφορες χώρες μπορεί να κατέχουν την 1η θέση σε επιμέρους δείκτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι 30 χώρες βρίσκονται σε ισοβαθμία στην 1η θέση του δείκτη για τη θαλάσσια προστασία που ενδεχομένως δείχνει ότι προτεραιοποιούν τη συγκεκριμένη ανάγκη.

Παράλληλα, η σειρά κατάταξης συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον εθνικό πλούτο των χωρών, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή πολιτικών αειφορίας έχει ουσιαστικό αντίκτυπο εν τέλει στην γενικότερη δυνατότητα ανάπτυξης και της οικονομίας.

Ηγέτες οι σκανδιναβικές χώρες

Οι σκανδιναβικές χώρες, που τείνουν να έχουν υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, παρουσιάζουν ισχυρά και συνεπή αποτελέσματα σε όλες τις παραμέτρους του EPI.

ΔανίαΓια παράδειγμα, η Δανία – η οποία κατατάσσεται πρώτη στην πρώτη θέση – οδηγεί τον κόσμο στην επιβράδυνση της αύξησης των εκπομπών CO2. Εν τω μεταξύ, η γειτονική Σουηδία κατέχει ηγετική θέση στην επεξεργασία υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης, ενώ η επεξεργασία λυμάτων καθοδηγείται από λίγες χώρες εντός και εκτός της Σκανδιναβίας, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Φινλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Σιγκαπούρης και της Σουηδίας.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων, ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην έκτη θέση στη γεωργική ποικιλομορφία παγκοσμίως. Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ηγείται του κόσμου στην υγεία και την αειφορία της αλιείας.

Τελικά, φαίνεται ότι οι πιο πράσινες χώρες του κόσμου τείνουν να επικεντρώνονται σε όλους τους τομείς της αειφορίας, ενώ οι χώρες με καθυστέρηση δείχνουν πιο άνιση απόδοση σε διάφορες κατηγορίες.

Με πληροφορίες από visualcapitalist.com

Διαφήμιση