Αρχική Επιλεγμένα Έρευνα: Πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου

Έρευνα: Πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου

1
ύπνος
Εικόνα: unsplash/Kinga Cichewicz
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Όταν ονειρευόμαστε μεταφερόμαστε σε μία εναλλακτική πραγματικότητα. Όσο βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση συνειδητότητας, όπως την χαρακτηρίζουν οι σύγχρονοι επιστήμονες, θα φάνταζε μάλλον απίθανο να απαντήσουμε σε ερωτήσεις ή να επικοινωνήσουμε. Ωστόσο, μία νέα έρευνα της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του Northwestern University δείχνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν βαθύ ύπνο και βλέπουν διαυγή όνειρα μπορούν να ακολουθήσουν οδηγίες, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις ακόμη και να λύσουν βασικά μαθηματικά προβλήματα.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 36 άτομα πραγματοποιώντας πειράματα σε τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια. Σημειώνεται ότι ο ένας εθελοντής είχε ναρκοληψία και είχε συχνά διαυγή όνειρα.

“Συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα επειδή πιστεύαμε ότι ο συνδυασμός αποτελεσμάτων από τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις επιβεβαιώνει πειστικά την πραγματικότητα αυτού του φαινομένου της αμφίδρομης επικοινωνίας”, αναφέρει η νευροεπιστήμονας Karen Konkoly από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

“Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα για την επικοινωνία,” προσθέτει.

Επικοινωνία με τα άτομα που κοιμόντουσαν

Κατά τη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου, όπως παρακολουθούνται από τα μηχανήματα ηλεκτροεγκεφαλογράμματος (EEG), οι επιστήμονες αλληλεπίδρασαν με τους συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω προφορικού ήχου, φώτων που αναβοσβήνουν και φυσικής αφής.

Μάλιστα, ζητήθηκε από τους εθελοντές που κοιμόντουσαν να απαντήσουν σε απλές μαθηματικές ερωτήσεις και σε βασικές ερωτήσεις ναι ή όχι.

Οι απαντήσεις δόθηκαν μέσω κινήσεων των ματιών ή των μυών του προσώπου που είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Σε 57 συνεδρίες ύπνου, τουλάχιστον μία σωστή απάντηση σε ένα ερώτημα παρατηρήθηκε στο 47% των συνεδριών όπου τα διαυγή όνειρα επιβεβαιώθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Η επιβεβαίωση των διαυγών ονειρευμένων καταστάσεων έγινε με τυφλό τρόπο, με τις απαντήσεις που έπρεπε να συμφωνηθούν από αρκετούς μάρτυρες.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα σε ύπνο REM μπορούν να αλληλεπιδρούν με έναν πειραματιστή και να επιδίδονται σε επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο», εξήγησε ο Ken Paller, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Cognitive Neuroscience Program στο Northwestern University.

«Επίσης δείξαμε ότι οι ονειρευόμενοι είναι ικανοί να κατανοούν ερωτήσεις, να επιδίδονται σε δραστηριότητες λειτουργικής μνήμης και να παράγουν απαντήσεις. Οι περισσότεροι μπορεί να προέβλεπαν πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν- πως οι άνθρωποι είτε θα ξυπνούσαν όταν δέχονταν ερώτηση είτε θα αποτύγχαναν να απαντήσουν, και σίγουρα δεν θα κατανοούσαν μια ερώτηση χωρίς να την παρερμηνεύσουν».

Τα οφέλη της μελέτης στο μέλλον

Η συγκεκριμένη έρευνα, με τίτλο «Real-time dialogue between experimenters and dreamers during REM sleep» (Διάλογος σε πραγματικό χρόνο μεταξύ πειραματιστών και ονειρευόμενων κατά τη διάρκεια του ύπνου REM) που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη μελλοντική μελέτη των ονείρων, της μνήμης και του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τον καθορισμό των αναμνήσεων. Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη στη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου ή ακόμα και να μας δείξει έναν τρόπο για το πως θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε αυτό που βλέπουμε στα όνειρά μας.

Πηγή: sciencealert.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θυμόμαστε μόνο τα όνειρα πριν το ξύπνημα και συνήθως καθόλου εκείνα του βαθύ ύπνου, δηλαδή εκτός κατάστασης REM. Στα όνειρα έχουμε μια διαφορετική συνείδηση, η οποία αν εκπαιδευθεί, δίνει νέες δυνατότητες, θα μπορούμε να ερευνήσουμε γεγονότα εκτός τόπου και χρόνου που βρισκόμαστε π.χ. πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική γλώσσα την κλασική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here