Αρχική Περιβάλλον Θάμνος ενός μέτρου εξουδετερώνει εκπομπές ρύπων από 800 χλμ οδήγησης

Θάμνος ενός μέτρου εξουδετερώνει εκπομπές ρύπων από 800 χλμ οδήγησης

0
cotoneaster
Κυδωνίαστρο - cotoneaster
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Το κυδωνίαστρο ή cotoneaster δεν είναι απλά ένας καλλωπιστικός θάμνος που κάπου έτυχε να δούμε. Φαίνεται πως είναι και “μυστικό όπλο” κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και ειδικά αυτής που συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.

Ο συγκεκριμένος θάμνος μπορεί να εξουδετερώνει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες εκπομπών στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα κατά 20% περισσότερο από ότι άλλοι θάμνοι.

Χαρακτηριστικά, θάμνοι κυδωνίαστρου που εκτείνονται σε απόσταση 1 μέτρου και σε βάθος περίπου 2 μέτρων, έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώσουν σε 1 εβδομάδα εκπομπές που αντιστοιχούν στις εκπομπές ρύπων ενός αυτοκινήτου που διένυσε 800 χιλιόμετρα.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η πυκνή αναλογία φυλλώματος και καρπού.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύφθηκαν όταν οι επιστήμονες αποφάσισαν να συγκρίνουν διαφορετικά είδη φυτών προκειμένου να διαπιστώσουν πια από αυτά είναι καταλληλότερο να εμπλουτίσουν τα αστικά κέντρα προκειμένου να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, όταν το 74% των ευρωπαίων που ζουν σε αστικά κέντρα, αναπνέουν ακατάλληλα μικροσωματίδια (PM2.5). Γεγονός που οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πρόωρο θάνατο 417.000 ανθρώπων ετησίως.

Φαίνεται τώρα, ότι οι θάμνοι είναι καταλληλότεροι από τα δέντρα που συνήθως τοποθετούνται κατά μήκος των οδικών αρτηριών στις πόλεις. Κι αυτό, γιατί μπορούν κατά το μέγιστο να μειώσουν τα εισπνεόμενα σωματίδια άνθρακα κατά 63%.

Κι άλλα φυτά έχουν “υπερδυνάμεις”

Αναρριχώμενος κισσός σε κτήριο
Αναρριχώμενος κισσός σε κτήριο

Και δεν είναι μονάχα το κυδωνίαστρο (cotoneaster) που μπορεί να έχει θετικά οφέλη για τον πλανήτη και την υγεία μας. Είναι και άλλα φυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα ο αναρριχώμενος κισσός αποτελεί εξαιρετική βιοκλιματική επιλογή στο να δροσίζει τους τοίχους των κτηρίων σε πόλεις που υποφέρουν από τη ζέστη, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες ψύξης του χώρου.

Λιγούστρο
Λιγούστρο

Ενώ, o κράταιγος και η λευκάγκαθα έχουν την ιδιότητα να ανακόπτουν την ένταση της βροχής, λειτουργώντας ως αντιπλημμυρικά μέσα.

Η περαιτέρω έρευνα για τη βέλτιστη χρήση και ένταξη των κατάλληλων φυτών στα αστικά τοπία μπορεί πράγματι να κάνει τη διαφορά και στην ποιότητα ζωής μας, πέρα από τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή που “αναζητά” κάθε δυνατό σύμμαχο.

Δείτε το σχετικό βίντεο του World Economic Forum:

Πηγή: World Economic Forum

Διαφήμιση