Αρχική Διάστημα Perseverance: Τα 7 λεπτά που θα κρίνουν την προσεδάφιση στον Άρη

Perseverance: Τα 7 λεπτά που θα κρίνουν την προσεδάφιση στον Άρη

0
perseverance
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά την ιστορική προσεδάφιση του ρομποτικού σκάφους Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του κινεζικού Tianwen-1, στον Άρη, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, αναμένεται αύριο και η άφιξη του «Mars 2020 Perseverance» των ΗΠΑ, η προσεδάφιση του οποίου θα είναι κρίσιμη.

Χαρακτηριστικά, το Perseverance της NASA, αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, αύριο, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Ποια η αποστολή του Perseverance

Πρόκειται για ένα πυρηνοκίνητο ρομπότ σε μέγεθος αυτοκινήτου, το οποίο θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στην αποξηραμένη πια λεκάνη για να αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας ζωής.

Σημειώνεται ότι, 4 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου πριν, ένας αστεροειδής ή κομήτης έπεσε στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη με αποτέλεσμα να ανοίξει έναν κρατήρα διαμέτρου 45 χιλιομέτρων. Αργότερα, μέσα στον κρατήρα σχηματίστηκα μία λίμνη.

Βασική αποστολή του σκάφους είναι να αναζητήσει για μικροαπολιθώματα ή άλλα σημεία ζωής στη λεκάνη του κρατήρα, στης οποίας το χείλος διακρίνεται μια γραμμή από ανθρακικά άλατα, παρόμοια με τη γραμμή που αφήνει το νερό σε μια μπανιέρα καθώς εξατμίζεται.

Παράλληλα, θα συλλέξει γεωλογικά δείγματα, τα οποία θα αποθηκεύσει σε σωλήνες που θα αφεθούν στον Άρη μέχρι να παραληφθούν από μελλοντική αποστολή που θα αναχωρήσει από τη Γη το νωρίτερο το 2026.

Η κρίσιμη διαδικασία προσεδάφισης

Το Perseverance αναμένται να προσεδαφιστεί αύριο στον Άρη, μία διαδικασία, η οποία είναι κρίσιμη, λόγω της επικίνδυνης τοποθεσίας, για αυτό και οι υπεύθυνοι της αποστολής την περιγράφουν ως «επτά λεπτά τρόμου».

Η αποστολή αυτή των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτοξεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι με προορισμό τον Άρη, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, αν όλα κυλίσουν ομαλά και βάση σχεδίου.

«Η επιτυχία δεν είναι ποτέ εγγυημένη» υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Αλ Τσεν, επικεφαλής της ομάδας καθόδου και προσεδάφισης στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Ειδικά όταν προσπαθούμε να προσεδαφίσουμε το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο περίπλοκο ρομπότ που κατασκευάσαμε ποτέ στην πιο επικίνδυνη θέση που έχουμε δοκιμάσει να προσεδαφιστούμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής περιγράφουν τη διαδικασία καθόδου ως «επτά λεπτά τρόμου», αναφερόμενοι στο συνολικό χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Perseverance για να προσεδαφιστεί στον Άρη.

Σημειώνεται ότι, αύριο ο Άρης θα απέχει από τη Γη 209 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και οι εντολές του κέντρου ελέγχου θα χρειάζονται 11,6 λεπτά για να φτάσουν το ρομπότ, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία προσεδάφισης δεν μπορεί να ελέγχεται από τη Γη. Ως αποτέλεσμα ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντελώς αυτοματοποιημένα.

Φτάνοντας στον Άρη

Έτσι, αν όλα κυλίσουν ομαλά, το Perseverance θα φτάσει στον κόκκινο πλανήτη στις 22.48 ώρα Ελλάδας και το ρομπότ θα μεταδώσει το σήμα που ενημερώνει τη Γη ότι η διαδικασία καθόδου ξεκινά.

Σημειώνεται ότι, θα είναι κλεισμένο σε μια κωνική κάψουλα που θα το προστατέψει στη διάρκεια της μετεωρικής καθόδου στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, η αεροδυναμική αντίσταση θα είναι αρκετή για να επιβραδύνει την κάψουλα από τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα στα 1.200 χλμ/ώρα.

Στη συνέχεια, ενώ η κάψουλα θα πέφτει με υπερηχητική ταχύτητα, ένα αλεξίπτωτο διαμέτρου 21,5 μέτρων θα ανοίξει για να επιβραδύνει περαιτέρω την πτώση της.

Έπειτα, όταν η κάψουλα θα βρίσκεται δύο χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος θα ανοίξει και θα απελευθερώσει μια πλατφόρμα στην οποία είναι στερεωμένο το ρομπότ.

Η πλατφόρμα, ή «ιπτάμενος γερανός» όπως την ονομάζει η NASA, θα ενεργοποιήσει τότε οκτώ πυραυλοκινητήρες που θα την αφήσουν μετέωρη λίγα μέτρα από την επιφάνεια.

Τέλος, όταν η πλατφόρμα εντοπίσει αυτόνομα το βέλτιστο σημείο προσεδάφισης, καλώδια από νάιλον θα κατεβάσουν απαλά το ρομπότ μέχρι το έδαφος και αμέσως μετά θα κοπούν, πριν ο ιπτάμενος γερανός απομακρυνθεί για να πέσει σε ασφαλή απόσταση.

 

Διαφήμιση