Αρχική Διάστημα Έφτασαν στον Άρη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα

Έφτασαν στον Άρη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα

0
Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έφτασαν στον πλανήτη Άρη, το ρομποτικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το κινεζικό Tianwen-1, τα δύο από τα τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη που αναμένονταν να φτάσουν στο “κόκκινο πλανήτη” μέσα στην Φεβρουάριο.

Το ρομποτικό σκάφος Hope

Η πρώτη ρομποτική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη έφτασε και κατάφερε να τεθεί επιτυχώς σε τροχιά, μετά από ταξίδι επτά μηνών.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη και έτσι η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ γίνεται η πέμπτη στον κόσμο και η πρώτη μεταξύ των αραβικών χωρών που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα.

Πρόκειται για ένα ρομποτικό σκάφος που σκοπό έχει να στέλνει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Άρη.

«Στον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες, ανακοινώνουμε την επιτυχή θέση σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Δόξα τω Θεώ», υπογράμμισε ο Ομράν Σαράφ, ο υπεύθυνος της αποστολής.

Σημειώνεται ότι, το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ εντάσσεται στις προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει τις επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητές της έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Η διαστημική συσκευή Tianwen-1

Λίγο μετά τους Άραβες, έφτασαν στον Άρη και οι Κινέζοι, καθώς το βράδυ της Τετάρτης το κινεζικό Tianwen-1 εισήλθε στην τροχιά του “κόκκινου πλανήτη”.

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη διαπλανητική αποστολή της Κίνας και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα στις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες της χώρας για κατάκτηση του διαστήματος.

Σημειώνεται ότι, η Tianwen-1 ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούλιο του 2020. Μετά από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα τέθηκε τώρα σε τροχιά.

«Ο κόκκινος πλανήτης κυριεύει την ανθρώπινη φαντασία για αιώνες. Τώρα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου γνωρίζουμε πολλά για τον πλανήτη και έχουμε το όραμα και την τεχνολογία για να εξερευνήσουμε περαιτέρω», υπογραμμίζει η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ.

«Από την επιδίωξή μας να βρούμε ζωή έως μια μέρα να επεκτείνουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό σε άλλους πλανήτες, ο Άρης χρησιμεύει ως μακροπρόθεσμο και συνεταιρικό έργο για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

Η κινεζική συσκευή έχει στόχο να χαρτογραφήσει τη μορφολογία και τη γεωλογία του Άρη, ενώ θα χρησιμοποιήσει ένα ραντάρ για εξερεύνηση του υπεδάφους. Μάλιστα, θα συλλέξει δεδομένα για την ιονόσφαιρα και τα ηλεκτρομαγνητικά και βαρυτικά πεδία γύρω από τον πλανήτη. Ακόμα, θα ψάξει για σημάδια παλαιάς και υπάρχουσας ζωής και θα χρησιμεύσει ως ένα δίκτυο επικοινωνίας για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από τη Γη στο ρόβερ. Το διαστημικό σκάφος θα προετοιμαστεί επίσης για την απόπειρα προσεδάφισης του ρόβερ της αποστολής, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει τον Μάιο.

Διαφήμιση