Αρχική Διάστημα Ιστορική άφιξη τριών ρομποτικών σκαφών στον Άρη

Ιστορική άφιξη τριών ρομποτικών σκαφών στον Άρη

0
PIA23764 RoverNamePlateonMars nasa
Perseverance NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Όχι ένα, αλλά τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη καταφθάνουν στον πλανήτη Άρη εντός Φεβρουαρίου, και μάλιστα πρόκειται εκτός από σπάνιο φαινόμενο, και για μια ιστορική άφιξη, αφού για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν εκεί.

Το τρίτο σκάφος, αφορά τις ΗΠΑ που μετρούν ήδη πολλές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πρώτο αναμένεται να φτάσει το σκάφος «Hope» των ΗΑΕ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί το σκάφος «Tianwen-1» της Κίνας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και τέλος, το ρόβερ «Mars 2020 Perseverance» των ΗΠΑ αναμένεται να προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου.

Ενώ, μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η επιτυχημένη προσεδάφισή τους, αφού από το 1960 μέχρι τώρα, η επιτυχία κάθε μεμονωμένης αποστολής δεν ήταν δεδομένη.

Ανάμεσα στους κινδύνους είναι και η συντριβή επάνω στον πλανήτη την ώρα που επιχειρείται η προσεδάφιση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται για πανηγυρισμούς

η αποστολή των ΗΑΕ ΗOPE εικονα space
H αποστολή των ΗΑΕ ΗOPE -Image: © Mohammed bin Rashid Space Centrespace.com

Η αποστολή των ΗΑΕ θεωρείται ότι έχει περισσότερα εχέγγυα για να επιτύχει, καθώς το ζητούμενό της είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, ενώ θα είναι το πρώτο αραβικό σκάφος που θα έχει φθάσει ποτέ τόσο μακριά και τα ΗΑΕ θα καταστούν η 5η χώρα που θα τα έχει καταφέρει μετά από τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία, την Ινδία και την Ευρώπη.

Ενώ, ενδιαφέρον είναι ότι η άφιξή τους συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την ένωση των Εμιράτων που απάρτισαν τη χώρα.

Το «Hope» στοχεύει να περιστρέφεται γύρω από τον Άρη για δύο χρόνια, μελετώντας κυρίως την ατμόσφαιρά του και με σκοπό να δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο «χάρτη» , αλλά και τον καιρό του.

Τα ΗΑΕ πάντως έχουν προετοιμαστεί για την επιτυχία της αποστολής που θα γιορτάσουν μεταξύ άλλων με φωταγώγηση του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του προγράμματος των ΗΑΕ εκτιμούν ότι οι πιθανότητες είναι 50-50. Κρίσιμη στιγμή, θα είναι η διαδικασία επιβράδυνσης του σκάφους, ώστε να “συλληφθεί” από την αρειανή βαρύτητα, προσπάθεια που αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Η Κίνα θα αναζητήσει ίχνη ζωής

Το βάρους πέντε τόνων κινεζικό «Tianwen-1» (Ερωτήματα στον Ουρανό), έχει ήδη στείλει την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του από τον Άρη -από απόσταση 2,2 εκατ. χλμ-  θα προσπαθήσει αρχικά να τεθεί σε τροχιά για να μελετήσει τον πλανήτη για μήνες.

Εάν τα καταφέρει και υποθέτοντας ότι θα είναι επιτυχής η αποστολή των ΗΑΕ, τότε θα γίνει η 6η χώρα που θα έχει φθάσει επιτυχώς.

Ενώ, η αποστολή τους δε σταματάει εκεί, αφού αυτό ήταν το 1ο σκέλος. Στη συνέχεια, θα στείλει στην επιφάνεια του, στον αχανή κρατήρα πρόσκρουσης «Ουτοπία», μία άκατο και ένα ρομποτικό ρόβερ βάρους 250 κιλών, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ραντάρ που μπορεί να «δει» έως και 100 μέτρα στο υπέδαφος, ενώ θα αναζητήσει και ίχνη ζωής επί δύο χρόνια.

Η Κίνα έχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να πετύχει, καθώς μία προηγούμενη αποστολή της μαζί με τη Ρωσία, το 2011, είχε αποτύχει.

Εάν τα καταφέρει και στο 2ο σκέλος της αποστολής, τότε θα γίνει η 2η χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που θα έχει προσεδαφίσει όχημα, έχοντας πετύχει κάτι ανάλογο ήδη στη Σελήνη.

Οι ΗΠΑ συντηρούν το ρεκόρ τους

Το «Perseverance» («Επιμονή»), θα είναι το 5ο αμερικανικό ρόβερ που θα έχει φθάσει αισίως στον Άρη και το οποίο θα εστιάσει στην αστροβιολογία και θα αναζητήσει ίχνη ζωής, συλλέγοντας δείγματα από το έδαφος, που αργότερα θα σταλούν στη Γη.

Το ρόβερ, μεγέθους μικρού SUV, διαθέτει 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα για να καταγράψει τους πρώτους ήχους από τον Άρη, ενώ μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε μία απόσταση έως 200 μέτρων την ημέρα.

Επιπλέον, θα διαθέτει και δικό του ελικοπτεράκι-drone βάρους 1,8 κιλών, που εάν καταφέρει να πετάξει στον αρειανό ουρανό, θα είναι μία πρωτιά στη διαστημική ιστορία.

Διαφήμιση