Αρχική Περιβάλλον Παγόβουνο όσο το Λονδίνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Παγόβουνο όσο το Λονδίνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

0
Brunt Ice Shelf
Αεροφωτογραφία του Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική / Michael Studinger /wikipedia
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα τεράστιο παγόβουνο της Ανταρκτικής, στο μέγεθος του Λονδίνου, αποσπάστηκε εντελώς από τον πάγο την Παρασκευή και συγκεκριμένα από το Brunt Ice Shelf.

Το τμήμα πάγου που αποσπάστηκε από το υπόλοιπο έχει έκταση 1270 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελούσε κομμάτι του ενιαίου τμήματος πάγου Brunt Ice Shelf.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται με κόκκινο η τεράστια έκταση που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο.

 117314418 s2map nc
ΒΒC NEWS

Βρετανοί ερευνητές από τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα, οι οποίοι λειτουργούν ένα κοντινό ερευνητικό σταθμό, είχαν εδώ και λίγο καιρό παρατηρήσει μια ρωγμή.

Αυτή η ρωγμή άρχισε τον Ιανουάριο να επεκτείνεται μέχρι και ένα χιλιόμετρο τη μέρα, έως ότου αποσχίστηκε εντελώς σήμερα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αποκόλλησή του.

Η τελευταία καταγεγραμμένη απόσπαση παγόβουνο στην περιοχή καταγράφεται το 1970. Ενώ, δεν θεωρείται μέχρι στιγμής συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Δε θεωρείται συνέπεια της κλιματικής αλλαγής

Σε αντίθεση με την Ανταρκτική χερσόνησο στην άλλη πλευρά της θάλασσας Weddell, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει κλιματικές αλλαγές στην περιοχή Brunt.

Έτσι, εντάσσουν την αποκόλληση σε μέρος φυσικής διαδικασίας που προκαλείται συνοπτικά και σε βάθος χρόνου, από τη συσσώρευση πάγου κατά τις χιονοπτώσεις.

Επιπλέον, εκτιμήσεις τους συνηγορούν ότι το Ice Brunt είχε πλέον φθάσει τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που μπορούσε να φτάσει εντός του αιώνα, οπότε η εκδήλωση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη και καθυστερημένη.

Διαφήμιση