Αρχική Περιβάλλον Πώς ένας φράκτης στην έρημο προστατεύει την βιοποικιλότητα

Πώς ένας φράκτης στην έρημο προστατεύει την βιοποικιλότητα

0
φράκτης Αυστραλία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκτείνεται στα 5.600 χιλιόμετρα κατά μήκος της ερήμου Strzelecki στην Αυστραλία και είναι ο φράκτης που κατασκευάστηκε για τα ντίνγκο (είδος άγριου σκύλου που ζει στην Αυστραλία).
Μια κατασκευή που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για την προστασία των ζώων από τα ντίνγκο στο Κουίνσλαντ.

Ο φράκτης είναι ορατός από το διάστημα. Όπως ορατός από το διάστημα είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ο ρόλος του στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Κι αυτό το αποκαλύπτουν με την δουλειά τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Landscape Ecology.

Που βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες 32 ετών. Οι οποίες απεικονίζουν τις διαφορές στα φυτά της ερήμου που αναπτύσσονται στην κόκκινη άμμο διαιρούμενη από τον φράκτη.

“Τα ντίνγκο επηρεάζουν έμμεσα τη βλάστηση ελέγχοντας τον αριθμό καγκουρό και μικρών θηλαστικών, δήλωσε ο Δρ Μάικ Λάτνεκ, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Όταν φεύγουν τα ντίνγκο, αυξάνονται οι αριθμοί καγκουρό. Κάτι που οδηγεί σε υπερβόσκηση. Αυτό έχει συνέπειες σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Ο αυστραλιανός φράκτης ντίγκο, είναι μια σπάνια ευκαιρία να παρατηρηθεί ο έμμεσος ρόλος ενός αρπακτικού, όπως τα ντίγκο.”

Ενώ οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την ανάπτυξη της βλάστησης και στις δύο πλευρές του φράχτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η βλάστηση σε περιοχές χωρίς ντίγκο δεν αναπτύχθηκε τόσο πολύ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση του φράκτη θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του ανέμου και της άμμου. Λόγω αλλαγών στη βλάστηση.

Ενδέχεται επίσης να βλάψει την ποιότητα του εδάφους, μεταβάλλοντας έτσι το ίδιο το τοπίο της ερήμου.

Οι εικόνες της NASA και της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ληφθεί συνεχώς από το 1988. Και καθιστούν δυνατή τη σύγκριση των διαφορών στη ζωή των φυτών, παράλληλα με την επιτόπια εργασία των επιστημόνων.

Αυτή η πρόσβαση στα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι επιστήμονες είχαν έλλειψη ορατότητας σχετικά με τις επιπτώσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν σαφείς διαφορές στο τοπίο και στις δύο πλευρές του φράχτη. Τα ντίγκο λένε οι επιστήμονες, μπορεί να μην είναι η όλη εξήγηση, αλλά αποτελούν βασικό μέρος αυτής.

ντίγκο

Ένα σκληρό, ξηρό τοπίο

Οι δορυφορικές εικόνες παραδοσιακά βλέπουν μόνο τη φωτοσύνθεση της βλάστησης. Δηλαδή, φυτά, δέντρα και γρασίδι που είναι ορατά πράσινα.

Όμως, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για τη μη πράσινη βλάστηση. Όπως θάμνοι, ξερά χόρτα, κλαδιά.

“Η μη φωτοσυνθετική βλάστηση έχει διαφορετικό φάσμα ανακλαστικότητας από τη φωτοσύνθεση της βλάστησης, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Αντριάν Φίσερ.

Χρησιμοποιώντας τη δορυφορική εικόνα και ένα βαθμονομημένο επιστημονικό μοντέλο. Και καταφέραμε να εκτιμήσουμε το κάλυμμα της μη πράσινης βλάστησης.
Το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μελετάμε ένα ερημικό τοπίο”.

Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Κοινό Πρόγραμμα Έρευνας Τηλεπισκόπησης, μια συνεργατική ομάδα του UNSW.

Ενώ υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφορά στη βλάστηση – για παράδειγμα, τα διαφορετικά πρότυπα βροχόπτωσης και η χρήση γης – οι δορυφορικές εικόνες και η ανάλυση τοποθεσίας έδειξαν ότι τα ντίγκο έπαιξαν κεντρικό ρόλο.

“Υπήρχαν σαφείς διαφορές στο τοπίο και στις δύο πλευρές του φράκτη ντίγκο, λέει ο Δρ Φίσερ.
Τα ντίγκο μπορεί να μην είναι η όλη εξήγηση. Αλλά αποτελούν βασικό μέρος αυτής.”

δορυφόρος

Αξιοποίηση δορυφορικών πληροφοριών

Η τεχνολογία δορυφορικής εικόνας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκτίμηση του ρόλου μεγάλης κλίμακας. Όχι μόνο των ντίνγκο, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντικής αλλαγής.

Το 2019, ερευνητές από το UNSW χρησιμοποίησαν ισχυρή τεχνολογία απεικόνισης δορυφορικών ραντάρ. Για να χαρτογραφήσουν σοβαρές πλημμύρες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να λάβουν τακτικές αποφάσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Δρ Αντριάν Φίσερ, μελετά πώς οι διαφορετικές ποσότητες βλάστησης μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα των πυρκαγιών.

“Η μελέτη μας είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η δορυφορική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη περιβαλλοντική έρευνα, λέει.

Με δεδομένα αξίας άνω των τριών δεκαετιών, αυτή η τεχνολογία έχει ανοίξει τόσες πολλές ερευνητικές δυνατότητες.”

Διαφήμιση