Αρχική Ανακύκλωση Μία νέα εποχή για την ανακύκλωση στην Ελλάδα ξεκινά – Οι 5...

Μία νέα εποχή για την ανακύκλωση στην Ελλάδα ξεκινά – Οι 5 βασικοί άξονες για την προώθηση της

0
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ενέκρινε ο  Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ. Το σχέδιο εγκρίθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

Στόχος του είναι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας. Ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία καλή και πετυχημένη πρακτική.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 2

Το νέο μοντέλο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Στο νέο μοντέλο προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας με τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», βασίζεται το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Αυτό αναπτύσσεται στους ακόλουθους 5 άξονες:

  • Δωρεάν λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για τους Δήμους, χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι. Και τελικά οι δημότες, με κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών. Αφού όλες οι σχετικές εργασίας πραγματοποιούνται δωρεάν από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
  • Παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου στους πολίτες για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία. Ώστε να αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των δημοτών μέσω της ανακύκλωσης. Αφού οι συσκευασίες έχουν αξία και οι δημότες δικαιούνται το δικό τους μέρισμα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
  • Δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας. Για τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σημεία παραγωγής των άδειων συσκευασιών. Όπως Υπηρεσίες του Δημοσίου, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία. Καθώς και άλλα σημεία υψηλής καταναλωτικής έντασης, προς τα «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης».
  • Διαλογή και επεξεργασία στην Πηγή με χρήση υψηλής τεχνολογίας. Με στόχο να μειωθεί το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Αφού μειώνονται έως 90% οι όγκοι υλικών που μεταφέρονται. Λόγω της διαλογής στην Πηγή. Ενώ όλες οι εργασίες παραλαβής, διαχωρισμού, επεξεργασίας και προσωρινής αποθήκευσης πραγματοποιούνται αυτόματα στην Πηγή. Και χωρίς να απαιτούνται άλλες υποδομές ανακύκλωσης.
  • Παραγωγή 100% καθαρών υλικών χωρίς προσμίξεις. Αφού χρησιμοποιείται εξοπλισμός υψηλής αμερικάνικης τεχνολογίας. Και παράγονται υλικά που αποτελούν εμπορεύματα. Τα οποία προωθούνται απευθείας στη βιομηχανία για τελική ανακύκλωση.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και όλοι κερδίζουν

Ως αποτέλεσμα, μέσα από μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αναπτύσσεται:

  • Το 100% των Περιφερειών της χώρας.
  • Το 91,70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
  • Το 100% των Δήμων της χώρας με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.
  • Το 100% των 25 μεγαλύτερων (σε πληθυσμό) νησιών της χώρας.
  • Το 200 Δήμους της χώρας.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 3

Άρα, σύντομα «ένα νέο σπιτάκι της ανακύκλωσης θα είναι δίπλα σου». Αυτό τονίζει ο «Πρεσβευτής Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τονίζεται ότι «τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αποτελούν τη σωστή μέθοδο ανακύκλωσης. Καθόσον από 5.1.2023 η ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο. Αφού η Ελλάδα αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» για το πλαστικό και το μέταλλο.
Σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες ΕΕ 2019/904 και 2018/851).

Γιατί οι συσκευασίες σου έχουν αξία και η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου COVID-19
Επόμενο άρθροΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προσλαμβάνει περισσότερες γυναίκες και ΑμεΑ, αστροναύτες