Αρχική COVID-19 «Καμπανάκι» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα – Σύγκριση της αποτελεσματικότητας 7 εμβολίων

«Καμπανάκι» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα – Σύγκριση της αποτελεσματικότητας 7 εμβολίων

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ στην ΕΡΤ.

Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, τα νέα μέτρα είναι δεδομένα. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει νέα πιο αυστηρά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους ειδικούς, ενώ τα κράτη της ΕΕ κάνουν αγώνα δρόμου για τον εμβολιασμό των πολιτών. Για την παραγωγή, επάρκεια και διανομή των εμβολίων σε όλο το μπλοκ.

Στροφή της Κομισιόν προς τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson λόγω καθυστέρησης της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει αποστάσεις από την AstraZeneca, έπειτα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την εταιρεία.

Όπως τόνισε ενώπιον ευρωβουλευτών η Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τόνισε ότι η Κομισιόν στρέφεται πλέον προς τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις BioNTech/Pfizer και Johnson & Johnson.

Τα εμβόλια COVID-19 που κυκλοφορούν παγκοσμίως αυτή την στιγμή, είναι επτά. Και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), επιχειρεί μια σύγκριση.

Σε ένα πίνακα παρέχει και κάποια στοιχεία για την αποτελεσματικότητα στο επικρατούν στέλεχος και τις δύο σημαντικές παραλλαγές.

«Αυτό που προέχει τώρα λέει ο κ.Μόσιαλος, είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία».

Επίσης αναφέρει ακόμη ότι, όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό τους, έτσι και οι κλινικές δοκιμές τους έναντι τoy COVID-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις. Όπως:

  • Στον αριθμό των εθελοντών.
  • Τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων.
  • Τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων και πολλά άλλα.

Τι δείχνει η καταγραφή

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο βλέπουμε ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας. Όπως της Pfizer/BioNTech και της Moderna.
Στην περίπτωση της Pfizer, υπάρχει και η επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ.

«Κάποια άλλα εμβόλια υπογραμμίζει, υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές. Όπως το ρωσικό Sputnik-V. Το οποίο όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα».

Η κούρσα μετ’ εμποδίων των μαζικών εμβολιασμών είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής, τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Με τις νέες παραλλαγές να καλπάζουν ήδη σε κάποιες χώρες και να εξαπλώνονται σε άλλες, κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό ώστε να αναπροσαρμόσουν τα εμβόλια τους.

Κάποιες τα δοκιμάζουν ήδη σε κλινικές δοκιμές (π.χ. AstraZeneca). Και για κάποιες έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα. Για παράδειγμα Novavax και Janssen/Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson

Όσον αφορά το εμβόλιο των Janssen/Johnson & Johnson φάνηκε πως παρουσιάζει μέτρια αποτελεσματικότητα.

Αλλά επί της ουσίας, με μια μόνο δόση, το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές.

Ακόμα και στη Νότια Αφρική, (σ.σ. όπου εμφανίστηκε το νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος του COVID-19 που πρόσφατα βρέθηκε και στην Ελλάδα) όπου το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι το μοναδικό που έχουμε ως τώρα -και που θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης- που χρειάζεται μόνο μια δόση.

Επί του παρόντος «τρέχει» ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ, στην οποία οι εθελοντές λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου.

145046390 3721349891237603 7850248283887748108 o

 

 

Διαφήμιση