Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Η Μήδεια φέρνει χιόνια και στην Αττική – Νέες οδηγίες από...

Κακοκαιρία: Η Μήδεια φέρνει χιόνια και στην Αττική – Νέες οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

0
χιόνια
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν όψει της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας “Μήδειας” που έχει πλήξει την χώρα μας τα τελευταία 24ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει στους πολίτες νέες οδηγίες. Παράλληλα, ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η σημερινή ημέρα της κακοκαιρίας θα είναι η χειρότερη για την περιοχή της Αττικής.

Το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας την τελευταία 12ετία

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, η Μήδεια αποτελεί το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας.

Πρόγνωση κακοκαιρίας για τις επόμενες μέρες

Η κακοκαιρία έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό παγετό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται τη Δευτέρα (15-02-2021) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην Ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Την Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν. Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15-02-2021), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Νέες οδηγίες από Πολιτική Προστασία

Υπό το πρίσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες συνίστατο:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Nα ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για περαιτέρω πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έξαρση καιρικών φαινομένων σε Εύβοια και Αττική

Παράλληλα, σύγκλιση των ανέμων πάνω από την Εύβοια αναμένουμε τις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μάλιστα τονίζει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των φαινομένων στην περιοχή, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο επρόκειτο να πληγεί σφοδρότατα τις επόμενες ώρες, με χιονοπτώσεις μέχρι και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι χιονοπτώσεις μέσα στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας θα οδηγήσουν σε χιονόστρωση αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων, προσθέτει στη συνέχεια.

Επιπλέον, αναφέρει ότι θα συνεχίζει να χιονίζει και στις Σποράδες. Ενώ παράλληλα, χιόνια θα έχουν και οι Κυκλάδες και ακόμα και η Κρήτη, όπου συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή.

Μάλιστα, τονίζει ότι στο Αιγαίο θα έχουμε πολλά και πυκνά χιόνια που θα οδηγήσουν σε χιονοστρώσεις στις Κυκλάδες, ένα φαινόμενο το οποίο δεν συναντάμε συχνά, καθώς αύριο θα χιονίζει για παράδειγμα και στα πεδινά και στα παραθαλάσσια των Κυκλάδων.

Όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξουν έντονα χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς όπως ανέφερε ο Καλλιάνος, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 ως 3 βαθμούς κελσίου.

Στους -20 θα κυμαίνεται μάλιστα η θερμοκρασία στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στην Αττική, ήδη χιονίζει στα Β. Προάστια. Από τα μεσάνυχτα θα έχουμε νέα επιδείνωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές του νομού, με χιόνια μέχρι τη Νέα Σμύρνη.

Ενώ υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα χιονόστρωσης στην πλατεία Συντάγματος.

Τέλος, κλείνει υπογραμμίζοντας ότι αύριο θα είναι η χειρότερη ημέρα της κακοκαιρίας για την περιοχή της Αττικής, καθώς θα είναι μέρα καθαρού χιονιά, αφού ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 2 με 3 βαθμούς κελσίου στο κέντρο της Αθήνας.

Διαφήμιση