Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Χιονοστιβάδα αποποίησης ευθυνών για το ηλεκτρικό “μπλακ άουτ”

Κακοκαιρία: Χιονοστιβάδα αποποίησης ευθυνών για το ηλεκτρικό “μπλακ άουτ”

0
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΜΗΔΕΙΑ" / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Χιονοστιβάδα αποποίησης ευθυνών ακολούθησε το τρίτο 24ωρο χωρίς ρεύμα για πολλά σπίτια, όπου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 5.000 έως αυτή την ώρα, χωρίς να υπάρχει ακριβής αριθμός, με την ευθύνη για την κοπή των δέντρων να επιρρίπτεται από τη μία στους δήμους και από την άλλη στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο τελευταίος φαίνεται να είχε ζητήσει από τους δήμους και τα δασαρχεία, από τις 15 Ιανουαρίου να συνδράμουν ώστε να κλαδευτούν τα δέντρα που βρίσκονταν κοντά σε καλώδια. Συγκεκριμένα, ζήτησε την άδεια τους ώστε να γίνει έλεγχος σε δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια και να παραχωρήσουν προσωπικό και βοήθεια προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εργασίες.

Οι δήμοι από την πλευρά τους, τοποθετούμενοι μέσω της ΚΕΔΕ, αναφέρουν ότι η κοπή ενός δέντρου δεν είναι απλή διαδικασία καθώς με βάση το νόμο, θα πρέπει μια απόφαση κοπής να “περάσει” από Δημοτικό Συμβούλιο, να λάβει άδεια από το οικείο δασαρχείο για τη διάθεση ξυλείας κ.ο.κ. Ενώ, για παράδειγμα και ο δήμαρχος Κηφισιάς, τοποθετούμενος σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε με τη σειρά του, ότι η κοπή κάθε δέντρου περνά από 3 στάδια, μεταξύ των οποίων και η έγκριση από γεωπόνο.

Κ. Μητσοτάκης: Ενοχληθήκαμε από το πινγκ πονγκ ευθυνών

Μετά από σειρά δηλώσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων και εκ μέρους της Περιφέρειας, εν τέλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας, αλλά και την πρόθεση για μείωση του λογαριασμού ρεύματος για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος.

Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο”.

Εκτός ηλεκτροδότησης 5.000 νοικοκυριά

Σύμφωνα με πηγές, παραμένουν εκτός ηλεκτροδότησης περίπου 2.500 νοικοκυριά που αφορούν σε γραμμές μέσης τάσης και άλλα τόσα που αφορούν σε γραμμές χαμηλής τάσης και αφορούν σε γειτονιές και μεμονωμένες κατοικίες. Ενώ, ανάλογα τις γραμμές, υπάρχουν και φαινόμενα που το μισό σπίτι δεν έχει ρεύμα, είτε έχει ρεύμα ένα μόνο δωμάτιο.

Αναλυτικότερα, εκτιμάται ότι ακόμα 700 νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί στον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα και την Άνοιξη. Ενώ, στις περιοχές Αυλώνα, Κάλαμο, Μαλακάσα, Πολυδένδρι, Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία εκτιμώνται σε 1.200.

Στα βόρεια προάστια Μαρούσι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Πεντέλη, Βριλήσσια, Πεύκη και Φιλοθέη ανέρχονται σε περίπου 500.

Μάχη με το χρόνο δίνει η Πυροσβεστική

Πολλοί πολίτες είναι ηλικιωμένοι, έχουν ανάγκη από υποστήριξη και φάρμακα, ενώ τα συνεργεία δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη που μίλησε στο open news από τον Άγιο Στέφανο, υπάρχουν αρκετά περιστατικά διενέξεων και μεταξύ των πολιτών και της Πυροσβεστικής, που μπαίνει σε θέση ενδιάμεσου για τα παράπονα των πολιτών.

Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα έχουν γίνει πάνω από 50 μεταφορές ατόμων που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας υπό αντίξοες συνθήκες, ώστε να τους δωθούν οι πρώτες βοήθειες. Ενώ πριν από λίγες ώρες ανέμεναν κλιμακοφόρο ώστε να βοηθήσει τους υπαλλήλους στη διόρθωση μεγάλης βλάβης προκειμένου να πάρει ρεύμα όλος ο Άγιος Στέφανος.

Ταυτόχρονα η ΕΜΑΚ επιχειρεί συνεχόμενα προκειμένου να συνδράμει στην απομάκρυνση περαιτέρω δένδρων από καλώδια της ΔΕΗ.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι πολίτες πρέπει να αναφέρουν τις βλάβες

Ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ είχε αποκατασταθεί το 90% της ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα εν μέσω κακοκαιρίας.

Ενώ, νωρίτερα το απόγευμα, ενημέρωσε ότι έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εκ νέου την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή.

Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr) .

Αφαιρείται η Χρέωση Δικτύου Διανομής Φεβρουαρίου για τους πληγέντες καταναλωτές

Στο μεταξύ ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι για όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν θα είναι μηδενική η χρέωση δικτύου διανομής για τον Φεβρουάριο και η πίστωση θα φανεί στους λογαριασμούς ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης κάθε προμηθευτή.

Ειδικότερα, η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στη χρέωση αυτή από τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών και θα το αποστείλει στους προμηθευτές. 

Η παραπάνω μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

 

Διαφήμιση