Αρχική Επιλεγμένα Ηλεκτρονικό σακίδιο πλάτης από την Κίνα μειώνει το βάρος στους ώμους

Ηλεκτρονικό σακίδιο πλάτης από την Κίνα μειώνει το βάρος στους ώμους

0
ηλεκτρονικό σακίδιο πλάτης

Ένα πειραματικό, ηλεκτρονικό σακίδιο που αναπτύχθηκε στην Κίνα υπόσχεται να διευκολύνει όσους χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους σακίδια πλάτης.

Το σακίδιο κάνει το φορτίο να φαίνεται 20% ελαφρύτερο ενώ ταυτόχρονα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι δημιουργοί του στο ACS Nano, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Το σκαμπανέβασμα του σακιδίου δίνει ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε «τριβοηλεκτρικές νανογεννήτριες», μικρές συσκευές που μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Το συγκεκριμένο σακίδιο έχει την δυνατότητα να μειώνει την καταπόνηση που δημιουργείτε από το βάρος στου ώμους. Για να το πετύχει αυτό διαθέτει δύο λωρίδες ελαστομερούς υλικού που συρρικνώνονται και τεντώνονται καθώς το σακίδιο ανεβοκατεβαίνει με το περπάτημα.

Μάλιστα, οι ελαστομερείς λωρίδες όχι μόνο περιορίζουν κατά 20% τις δυνάμεις που δέχονται οι ώμοι του χρήστη, αλλά επιπλέον μειώνουν κατά 29% την κατακόρυφη ταλάντωση του σακιδίου, κάτι που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον χρήστη σε κανονικό ρυθμό βάδισης.

Σημειώνεται ότι, η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου καθώς και άλλα κινεζικά ιδρύματα δεν γνωρίζουμε αν έχουν κατοχυρώσει το σύστημα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ή αν σκοπεύει να το βγάλει σε παραγωγή.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το σακίδιο μπορεί να διευκολύνει τα σωστικά συνεργεία σε δύσβατες περιοχές ενώ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και για την τροφοδοσία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι για να γίνει αυτό η αποδοτικότητα των τριβοηλεκτρικών γεννητριών θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από το σημερινό επίπεδο του 14%.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here